Kaliforniya Üniversitesi’nde grev hazırlıkları

Kaliforniya Üniversitesi’nde grev hazırlıkları

ABD’de eğitim sektöründeki siyasi fırtına dinmek bilmiyor. 2017’den beri ülkenin birbirine uzak birçok noktasında öğretmenlerin ve üniversite asistanlarının grevleri birbirini takip ediyor. Kaliforniya Üniversiteleri sisteminde (İngilizce University of California’nın kısaltması olarak UC) en son geçtiğimiz yıl laboratuvarda çalışan asistanlar sendikalaşma talebiyle, sözleşmeli çalışan okutmanlar ise ekonomik taleplerle grev tehdidinde bulunmuş, UC sistemi ise tüm ülkenin grevlerle çalkalandığı bir ortamda riske girmeyerek talepleri yerine getirme yolunu seçmişti.

Fakat sistemin en büyük çalışan kadrosunu yirmi bin civarı çalışanla ders asistanları oluşturuyor. Bu grup, iki yıl önce sendikaları UAW’nun teslimiyetçi tavrından yaka silkmiş, sözleşmelerindeki grev yasağı maddesini delerek fiili greve çıkmıştı. Hem grevin ayrıntılarını, hem de ardında yatan ekonomik sebepleri daha önce sitemizde okurlarımızla paylaşmıştık (https://gercekgazetesi1.net/uluslararasi/altin-eyaletin-hayaleti-kaliforniya-universitelerinde-asistan-grevi). Koronavirüs pandemisinin başlamasıyla grev dağılarak yenilgiye uğramıştı. Fakat iki yılda asistanların koşullarında herhangi anlamlı bir iyileşme olmadığı gibi, aksine enflasyonun yükselmesiyle maaşlarında fiili kesintiler oluşmaya başladı. Böylece fakirleşen ve fiili grev deneyimi yaşamış tabanı ile işveren UC arasında sıkışan UAW bürokrasisi, tüm teslimiyetçiliğine rağmen sözleşme tarihinin geçmesiyle beraber grev çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta UC sisteminin en büyük kampüsü olan Berkeley’de sendika bir eylem çağrısında bulundu. 6 Ekim Perşembe tarihinde binin üzerinde üyenin coşkulu katılımıyla gerçekleşen eylem, sık sık sendika görevlilerinin sözlerinin “Grev! Grev! Grev!” sloganlarıyla kesilmesine sahne oldu. Bu hafta diğer kampüslerde de benzer eylemler gerçekleşiyor. Sendika grev kararını resmen 26 Ekim tarihinde oylayacak.