Birleşik Metal'den MESS dayatmalarına karşı eylem

Birleşik Metal-İş sendikası, işveren sendikası MESS ile metal iş kolundaki sendikalar arasında devam eden grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS dayatmalarına karşı Prysmian fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Bursa Mudanya'da kurulu olan fabrikanın önünde "MESS dayatmalarına hayır" pankartı açan Birleşik Metal üyesi işçilerin eylemi saat 16.00'da başladı.

Birleşik Metal İş Şube yöneticisi Ayhan Ekinci’nin okuduğu basın açıklamasında, işverenin insanlık onuruna aykırı teklifinin çağdışı ve kabul edilemez olduğu vurgulandı. Grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 60.güne yaklaşıldığını, 6 Kasım’dan sonra uyuşmazlık sürecine girildiği belirtildi.

Tüm metal iş kolunda çalışan işçileri sermayenin kan emiciliğine karşı dayanışmaya çağıran Ekinci, şunları söyledi: "Nazi toplama kamplarının kapısında şöyle bir yazı yazıyordu: 'Çalışmak özgürleştirir'. Şimdi MESS’in işyerlerinde bu sloganla işçilerin işbaşı yapılması istenmektedir. Metal işçileri insanca çalışmak, insanca yaşamak istiyorlar. Bu çerçevede çalışma sürelerinin azaltılmasını, çalışma süresi içinde dinlenme molaları verilmesini ve yıllık izin sürelerinin uzatılmasını talep ediyoruz. İşçi sağlığından devlet ve sermaye sorumlu olduğundan SGK’ nın ödemediği 2 günlük kesintinin işveren tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Ücretlerden yapılan vergi kesintilerini yüzde 15 ile sabitlenmesini talep ediyoruz."