Metal işçisi grev dedi:19 Ocak’ta şalterler inecek her fabrika Kavel olacak!

Metal işçisi grev dedi:19 Ocak’ta şalterler inecek her fabrika Kavel olacak!

160 bin metal işçisini kapsayan MESS grup toplu iş sözleşmesinde ilk grev uygulama kararları Birleşik Metal-İş sendikası tarafından bugün (11 Ocak) açıklandı. Açıklama Metal İşçisinin Sesi ve Gerçek Gazetesi sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlandı. Toplu pazarlık sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından sektörün en çok üyeye sahip olan sendikası Türk Metal grev kararını açıklamıştı. Ancak Türk Metal grev kararlarını ne zaman uygulamaya koyacağını, yani ne zaman şalterleri indireceğini açıklamamıştı. Birleşik Metal-İş adına Genel Başkan Özkan Atar, tüm sendika genel merkez ve şube yöneticileriyle birlikte yaptığı açıklamada 19 Ocak Cuma gününden başlamak üzere 15 işletmeye bağlı 37 fabrikada şalterlerin indirileceğini ilan etti. Açıklanan grev takvimine göre 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada 19 Ocak günü, 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada 23 Ocak Salı günü, 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada ise 24 Ocak Çarşamba günü şalterler inecek, çarklar duracak, grev pankartları asılacak ve grev çadırları kurulacak.

Metal işçisi ne talep ediyor?

MESS kapsamındaki toplu pazarlıklarda bugüne kadar patron tarafının teklifleri basına yansımaktaydı. Özellikle Türk Metal yaptığı paylaşımlarda MESS’in yüzde 35 ile başlayıp en son yüzde 60’a gelen tekliflerinden bahsedip bunları reddettiklerini söylese de kendi talepleri olan yüzde 119’luk taslaklarının sözünü etmiyordu. Birleşik Metal-İş ise grev kararını açıklarken kendi taleplerini gerekçeleriyle birlikte ortaya koydu. İlk 6 aylık dönem için yüzde 140,5’lik zam talepleri olduğunu belirten Özkan Atar, yıllar içinde metal işçilerinin ücretlerinin eriyerek asgari ücret seviyesine gerilediğini, kirayı bile karşılayamadığını, taleplerinin karşılanması halinde ortalama bir metal işçisinin ikramiye dahil net ortalama ücretinin 35.730 TL olacağını söyledi. Özkan Atar sosyal haklara ilişkin taleplerini de şu sözlerle açıkladı: “Sosyal haklarımızda, yapılan ödeme ile ödeme yapılmasını gerektiren konu arasında bir ilişki kalmamıştır. Örneğin yıllık izin parası bir kente gitmek için yol parasını bile karşılayamaz tutardadır. Bu nedenle, sosyal haklara yüzde 450 oranında artış teklif ettik.”

İşçiler yoksullaşırken patronlar kâr rekoru kırıyor: “İşçiler açken patronlara huzur yok!”

Özkan Atar’ın işçilerin durumunu aktardığı sözleri salonda “işçiler açken patronlara huzur yok” sloganlarıyla karşılandı. İşçilerin ücretleri erirken, geçim koşulları kötüleşirken patron tarafında ise kâr ve ihracat rekorları kırılıyor. İşçiye yüzde 60 ücret zammı teklif eden MESS üyesi şirketlerin kâr artışları yüzde 100’lerden yüzde 366’lara kadar çıkıyor. Özkan Atar bu rakamlara dikkat çektikten sonra şunları ekledi: “Bütün bunların anlamı açıktır. Metal işçileri daha yoğun, daha verimli çalışmış ve patronlar alabildiğine kazanmıştır. Bunun karşılığında işçiler alabildiğine yoksullaşmıştır…MESS, işçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkamakta, açlık ve yoksulluğun yakıcı sesini duymamaktadır. Bu durumda, metal işçilerine düşen görev, haklarına, taleplerine ve geleceğine sahip çıkmaktır. Metal işçileri, bu esarete ve yoksulluğa boyun eğmeyecektir.”

Grev yasaklarından medet ummayın!

Türkiye’de grev denince akla hemen grev yasakları geliyor. Erdoğan ve AKP iktidarda olduğu yıllar boyunca birçok grevi yasaklayarak bu alanda kötü ünlü bir rekorun sahibi oldu. Yasaklanan grevlerin önemli bir bölümü de metal sektöründe. 2015 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında 38 işletmede, 2017 yılında Bursa’da bulunan Asil Çelik işyerinde, 2017 yılında enerji sektöründe bulunan 4 işletmede, 2018 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında 3 sendikanın örgütlü olduğu 179 işletmede, 2022 yılında Kocaeli’nde bulunan Bekaert işyerinde, ve son olarak 2023 yılında Gebze/Kocaeli’nde bulunan Green Transfo Energy (Schneider Electric) işyerinde grevler erteleme adı altında yasaklandı. Ancak bu yasakların kendisinin yasadışı olduğunu belirtmek gerekiyor. 2015’teki grev yasağının Anayasa’ya aykırı olduğu ve sendika hakkının ihlal edildiği yönünde bir Anayasa Mahkemesi kararı bulunuyor. Son olarak Bekaert ve Schneider fabrikalarındaki grev yasaklarını da işçiler fiili ve meşru grevlerle aştılar. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar bu kazanımları hatırlatarak MESS’i ve iktidarı şu sözlerle uyardı: “Öncelikle iktidarı buradan uyarıyorum. İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin en temel haklarına saygı gösterin. İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır. Günlerdir yaptığımız grev eğitimleri ile bu sürece hazırlanıyoruz.”

Her fabrika Kavel olacak!

1963’te Türkiye’de grev hakkını grev yaparak söke söke alan Kavel işçilerinin sendikası Maden-İş’in mirasçısı olan Birleşik Metal-İş fabrikalarda kurduğu grev komitelerinde Kavel eğitimleri yaparak bu sürece hazırlandı. Tüm öncü metal işçileri “her fabrika Kavel olacak” bilincini kuşandı. Nitekim Özkan Atar konuşmasında iktidarı ve MESS’i grev yasaklarına bel bağlamamaları yönünde uyardıktan sonra salon “her yer Kavel her yer direniş” sloganlarıyla çınladı. Bu kararlılık önce diğer sendikaların üyesi olan metal işçilerine örnek olmalıdır. Türk Metal üyeleri kendi sendikalarının da derhal grev uygulama gününü açıklaması için baskı yapmalıdır. Ve sadece Birleşik Metal’in örgütlü olduğu işyerleri değil tüm işyerleri Kavel olmalıdır. 2015’te Renault’da, Ford’da, Tofaş’ta, Coşkunöz’de, Mako’da, Arçelik LG’de ve nicelerinde olduğu gibi… İşgal, grev, direniş! Ayrı gayrı yok, işçiler birleşin! “Her yer Kavel her yer direniş” sloganı tüm Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkı için de bir mücadele çağrısı olarak sahiplenilmelidir. Bu grev hepimizindir! Ekmek ve hürriyet içindir! Metal işçisi kazanırsa emekçi halk kazanacaktır!

Greve ilk çıkacak fabrikalar ve tarihleri şöyle:

19 OCAK 2024:

ÇELSANTAŞ ÇELİK MAMULLERİ SAN. TİC. A.Ş.
1) Kaleköyü OSB Mevkii Org. San. Yolu Cad. İdari Blok Bina No.25
Merkez-KARABÜK
2) İhlas Cad. No.2 Merkez-KARABÜK
3) Rıhtım Cad. No.44 Kadıköy-İSTANBUL

LINDSAY SULAMA VE ALTYAPI SAN. VE TİC. A.Ş.
Avrupa Serbest Bölgesi Karamehmet Mah. Adnan Arısoy Bulvarı 4. Sokak No:3
Ergene-TEKİRDAĞ

SANEL SANAYİ ELEKTRONİĞİ İMALAT VE TİC. A.Ş.
Orta Mah. Yetkin Sok. No.4
Tuzla-İSTANBUL

SARKUYSAN ELEKTROLİTİK BAKIR SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Beylikbağı Mah. Çelikoğlu Cad. No.155
Gebze-KOCAELİ
2) Emek Mah. Aşıroğlu Cad. No.147
Darıca-KOCAELİ
3) Perpa İş Merkezi A Blok K.8 No.733-735
Okmeydanı-İSTANBUL
4) Beylikbağı Mah. 343. Sokak No.6
Gebze-KOCAELİ
5) Birlik Organize Sanayi Bölgesi Batı Cad. No.4
Tuzla-İSTANBUL
6) Ege Serbest Bölgesi Nilüfer Cad. No.19
Gaziemir-İZMİR

SIO AUTOMOTİVE TAŞIT YEDEK PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Ulaş OSB Mah. 207 Sok. No.30-32/2, 30-32/3 Ergene 2. OSB
Ergene-TEKİRDAĞ
2) Kaptanpaşa Mah. Halit Ziya Türkkan Sok. No:17 Famas Plaza A Blok Kat:13 D:45
Şişli- İSTANBUL

TOTOMAK MAKİNA VE YEDEK PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10002 Sok. No.2-4
Çiğli-İZMİR
2) Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10036 Sok. No.4
Çiğli-İZMİR

YÜCEL BORU VE PROFİL ENDÜSTRİSİ A.Ş.
1) Barış Mah. Koşuyolu Cad. 1801 Sok.
No.12 Gebze-KOCAELİ

Osmaniye OSB Büyük Tüysüz Mahallesi Vali Kerem Al Cad. No.8
2) Toprakkale-OSMANİYE
3) Barış Mah. 1801. Sokak No.1
Gebze-KOCAELİ
4) Yeşilköy Cumhuriyet Mah. E-5 Karayolu Üzeri No.286
Dörtyol-HATAY
5) Rıhtım Cad. No.44
Kadıköy-İSTANBUL
6) Gebze OSB 2 Mah. 1000. Cad. No.1043/1
Çayırova-KOCAELİ
7) DOSB 1. Kısım Dicle Cad.
Dilovası-KOCAELİ

ZF LEMFÖRDER AKS MODÜLLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
AOSB 10003 Sok. No.13 Çiğli-İZMİR

ZF SACHS SÜSPANSİYON SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Gebze Organize Sanayi Bölgesi 400. Sokak No.403
Gebze-KOCAELİ
2) Gebze Organize Sanayi Bölgesi Şahabettin Bilgisu Cad. No.602
Gebze-KOCAELİ
3) Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1900 Sok. No.1900-1902
Gebze-KOCAELİ

23 OCAK 2024:

DOSTEL MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Gebze OSB İhsan Dede Cad. 700. Sok. No.701
Gebze-KOCAELİ
2)Makina İhtisas OSB 5 Cad. No.2
Dilovası-KOCAELİ

CENGİZ MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
1) TOSB Otomotiv (OSB) Mah. 3. Cad. No.22
Çayırova-KOCAELİ
2) TOSB Otomotiv (OSB) 2. Cad. No.8
Çayırova-KOCAELİ

ÇAYIROVA BORU SAN. VE TİC. A.Ş.
1) Osmangazi Mah. Aşıroğlu Cad. No.170
Darıca-KOCAELİ
2) Özerli Mah. Alparslan Türkeş Bulvarı No.348
Dörtyol-HATAY

24 OCAK 2024:

FONTANA PIETRO KALIP SAN. VE TİC. A.Ş.
Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi Melek Aras Bulvarı No.46
Tuzla-İSTANBUL

KROMAN ÇELİK SANAYİİ A.Ş.
1) Emek Mah. Aşıroğlu Cad.No.155
Darıca-KOCAELİ
2) İstasyon Mah.Güney Yanyol Cad. No.64
Gebze-KOCAELİ
3) Organize Sanayi Bölgesi Mah. 4. Cad.
No.2/3 Dilovası-KOCAELİ

WEIDMANN TRANSFORMATÖR İZOLASYON SAN. İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş.
Barış Mah. 1801 Sok. No.3
Gebze-KOCAELİ