İstibdadın kimi koruduğu ortada! Kadınlar şiddete, tacize, tecavüze karşı öz savunmaya!

İpek Er'in annesi

Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmekle suçlanan ve sosyal medyada ortaya çıkan yoğun tepkilerden sonra tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan bugün kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Üstelik serbest bırakılmasına yapılan itiraz da jet hızıyla reddedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Musa Orhan'ın tutuklanması için konuyu gündemde tutanların amacının "HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmek" olduğunu iddia etmişti ki bu açıklamadan kısa bir süre sonra bu karar çıktı.

18 yaşında bir genç kıza yaptıklarından sonra ne demişti Musa Orhan “İstediğin yere şikâyet et, bana bir şey olmaz. Daha önce de çok yaptım, bir şey olmadı". Kendine değilse de arkasında duracak erkek egemen sisteme güveni tamdı. Ülke çapında bu kadar tepki olmasa, bu tepkilerin bir kısmı doğrudan kolluk kuvvetlerini ve onların yaptıklarını gündeme taşımasa belki bu kadar bile tutuklu kalmayacaktı.

Koskoca ülkenin hapishaneye döndüğü, milletvekillerinin bile tutuklu yargılandığı, avukatların adil yargılanma hakkı için ölüm orucunda olduğu yerde Musa Orhan’ın böyle bir suçtan, üstelik suçun mağduru ölüme sürüklenmişken kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasının kanunla da hukukla da izahı yoktur.

Musa Orhan derhal tutuklanmalı, İpek Er kendi canına kıyana ve olay ülke gündemine düşene kadar kayıtsız kalan tüm devlet görevlileri hakkında soruşturma başlatılmalıdır. Bu meselenin her yönüyle aydınlatılması sadece İpek Er için adaletin sağlanması açısından değil, benzer olayların yaşanmasının da, yaşanan benzer olayların üstünün örtülmesinin engellenmesinin de tek yoludur.

İstibdad rejimi hayatın her alanında olduğu gibi burada da mazlumun karşısında, zalimin yanında yerini almıştır. Kadınların şiddete, tacize, tecavüze ve cinayetlere karşı örgütlenmesinin ve öz savunmayı yükseltmesinin önemi bir kez daha kanıtlanmıştır. Adalet için de, ekmek ve hürriyet için de hep birlikte mücadele etmeli, istibdada karşı bu mücadeleleri birleştirmeli, kendi gündemimizi memleketin gündemi yapmalıyız. İpek Er ve katledilen tüm kadınlar için mücadeleye! Emekçi kadınlar en öne!