Tüpraş’ta eylem sona erdi

Koç Holding’in Tüpraş’ın İzmir-Aliağa rafinerisinde 27, diğer rafinerilerle beraber toplamda 88 işçiyi işten çıkarma saldırısına karşı, Aliağa rafinerisindeki işçiler eylemlere başlamıştı. İşçiler 28 Mayıs’ta başlattıkları eylemleri 1 Haziran’da Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan’ın sendika genel merkezine görüşmeye çağrılması ile sonlandırdı.

İşçiler patronun saldırılarına boyun eğmedi!

Aliağa’da Tüpraş işçileri eylemlerine rafineri içerisinde başlayıp, daha sonra rafinerinin önüne taşıdı. Bu süreçte işçilerin 22’si telefonla aranarak işten çıkış evraklarını imzalamaları için insan kaynaklarına çağrıldı ve işyeri giriş kartları iptal edildi. Ancak işçiler bu saldırıya karşı eylemine boyun eğmeden devam etti. Sendikanın eylemler boyunca üretimi devam ettirme kararına rağmen işçiler kararlılıkla işten atılması istenen arkadaşlarına sahip çıktı ve vardiya çıkışlarında eylemlere katıldılar. Eylem sonlandırıldıktan sonra ise İstanbul’da yapılan görüşmeler sonucu 27 olan sayının 14’e düşürüldüğü söyleniyor. Henüz konu ile ilgili sendikadan resmi bir açıklama yapılmadı.

Dört rafineride işten çıkarma saldırısı olmasına rağmen, Aliağa Tüpraş işçileri tek başlarına “tek bir işçinin dahi pazarlık konusu olmayacağı” düsturu ile diğer rafinerideki arkadaşlarına sahip çıkıp eylemlere başlaması, önümüzdeki süreçte patronun işinin kolay olmayacağını gösteriyor.

“Tüpraş işçisi yalnız değildir!”

Tüpraş işçisi, işten çıkarma saldırısına karşı mücadeledesinde yalnız da kalmadı. Petrol İş’in örgütlü olduğu Star Rafinerisi, Ravago ve Enplast’tan işçiler, sendika temsilcileriyle beraber Tüpraş işçisinin yanında yer aldı. Tüpraş önünde eylemin sürdüğü günlerde, sabah eylemlerine bu işletmelerden işçiler pankartlarıyla beraber katıldılar.

Tüpraş işçisinin önümüzdeki süreçte olabilecek saldırılara karşı şimdiden örgütlenmesi, sendikanın kararsız kaldığı yerde sendikaya da baskı uygulayarak birlikte daha kararlı mücadele etmesi kazanmasının yegâne yoludur.