Tüpraş’ta işçiler ek zam talebiyle mücadeleye atıldı!

Tüpraş’ta işçiler ek zam talebiyle mücadeleye atıldı!

Tüpraş’ta mevcut sözleşmeye göre 2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak enflasyon zammı olan yüzde 15,4 üzerine yalnızca yüzde 9,6lık ek zam ile toplamda yüzde 25lik zam yapılacağının açıklanmasının ardından bunu kabul etmeyen Tüpraş işçileri eylem kararı aldı. Petrol-İş sendikasında örgütlü işçiler Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde iş yavaşlatma eylemlerine başladı.

Eylemlerin ikinci günü olan 27 Ocak Cuma günü, Aliağada bulunan Tüpraş İzmir rafinerisinde temsilcilik binasına Geçinemiyoruz!” pankartı asıldı. Her yıl kâr rekorları açıklayan Koç Holdingin Tüpraş işçilerine reva gördüğü yüzde 9,6lık ek zam işçiler için kabul edilemez bir tekliftir. Enflasyon karşısında eriyen ücretler asgari ücrete yani açlık ücretine her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Petrol-İş sendikasının bir talep olarak öne sürdüğü belirli bir zam yüzdesi olmasa da Tüpraş işçileri toplamda en az yüzde 50lik bir zam için mücadele ediyor.

Üretimden gelen gücünü kullanan Tüpraş işçileri ilk etapta mücadeleyi; iş yavaşlatma, fazla mesai yapmama ve bakım gruplarında acil durumlar dışında çalışmama şeklindeki eylemleriyle sürdürecek. İşçiler, taleplerin karşılanmaması durumunda ise rafinerilere kapanıp mücadeleyi bir adım ileri taşıyacaklarını ifade ediyorlar.