Eskişehir’de emekçiler kazanılmış haklarının gaspına karşı basın açıklaması düzenledi

18 Nisan Perşembe günü, saat 18:15’te Adalar Migros önünde DİSK ve KESK’in çağrısıyla, kıdem tazminatı ve zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamalarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. İlk olarak konuşma yapan Eğitim-Sen şube başkanı Faik Alkan, bugünlerde sıkça duyulan “yapısal dönüşüm adımlarının” emekçilerin alın terine, yıllardır verdikleri mücadelelerle kazandıkları haklarına el konulması anlamına geldiğini vurguladı. Pastadan payı alanın patronlar olduğunu, herhangi bir pay alamayan emekçilerin nasıl tasarruf edeceğini soran Alkan, iktidarın attığı her adımda sermayeye vergi kolaylığı sağladığının altını çizdi. “Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz” diyerek, işçi sınıfının kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Basın açıklaması metnini ise DİSK bölge temsilcisi Günay Ayaz okudu. Zorunlu BES’e ve kıdem tazminatının gaspına işçilerin hayır dediğini, kıdem tazminatının işçi sınıfının iş güvencesi olduğunu belirtti. Kıdem tazminatının fona devrinin anlamının işçi sınıfının kazanılmış haklarının elinden alınması olduğunu, BES’in ise emekçiler için daha fazla geçim sıkıntısı demek olduğunu söyledi. “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir” diyen Ayaz krizin faturasının işçilere yüklemek istendiğini vurguladı. Krize karşı emeğin haklarının korunması gerektiğini ve bu hakların sonuna kadar savunulacağını belirterek işçi ve emekçileri bu mücadeleyi 1 Mayıs alanlarına taşımaya davet etti.

Devrimci İşçi Partisi Eskişehir il örgütünün de destek verdiği eylem esnasında sık sık “Kıdeme uzanan eller kırılır”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.