Esnek çalışma dayatması ve kıdem tazminatının gaspı genel grev sebebidir!

kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz

İngiliz Mehmet’in Orta Vadeli Program adlı işçi sınıfına saldırı programı kapsamında, esnek çalışma dayatması gündeme getiriliyor. İktidar eliyle, gazete ve televizyonlara iş saatlerinin azaltılmasına, haftalık çalışma günlerinin 4 güne indirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığına dair bilgiler aktarıldı ve bir tartışma başlatıldı. Ayrıca gençleri daha fazla istihdama çekmek amacıyla “uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli” gibi modeller üzerinde çalışıldığı söyleniyor. Tüm bunlar büyük bir sınıf saldırısının üzerini örtmek, işçi sınıfına içirilecek zehirli ilacı şekere bulamaktır. Hedef, işçi sınıfının elinde kalan son iş güvencesi olan kıdem tazminatının gasp edilmesidir. Esnek çalışma ile kuralsızlaştırılmış ve tamamen sendikasızlaştırılmış bir modern kölelik sisteminin dayatılmasıdır. 

Ambalajın altında esnek kölelik dayatması var!

Gündeme getirilecek paketle ilgili hiçbir somut ayrıntı verilmiyor. Ancak her saldırı paketinde olduğu gibi iktidar, sanki çalışma hayatındaki sorunları çözmeye çalışıyormuş havasında. Oysa iktidarın niyetini gayet iyi biliyoruz. Sermaye sınıfı mevcut krizi işçi sınıfına işten atmalarla fatura etmek istiyor. Bunun için kıdem tazminatının kaldırmak, belirli süreli sözleşmelerle ve esnek çalışma modelleriyle iş güvencesi olmadan işçi istihdam etmek istiyor. Bu, patronların işten atmada daha az maliyete katlanması, işe alımlarda ise daha düşük ücretten işçi alması demek. Sürekli işçi sirkülasyonunun olduğu, sözleşmeli ve geçici çalıştırmanın hâkim olduğu yerlerde zaten bin bir şekilde engellenen sendikalaşma iyice zorlaşacaktır. İşte tüm bunları gerçekleştirecek planın adına işgücü piyasasının esnekleştirilmesi diyorlar. Doğru adlandırma ise esnek kölelik dayatmasıdır. 

İşçi sınıfının kırmızı çizgilerini tartışma konusu yapmak ihanettir! Esnek çalışmayı dayatmak ve kıdem tazminatına dokunmak genel grev sebebidir!

İşçi sınıfı yaklaşan saldırı karşısında alarma geçmeli ve safları sıklaştırmalıdır. Sendikalar esnek çalışma dayatmasının ve kıdem tazminatı gibi en temel hakları gasp etmeye yönelik girişimlerin karşısında asla tartışma ve müzakereye girmemelidir. Çok açık söyleyelim. Esnek çalışma dayatması ve kıdem tazminatının gaspına yönelik “şu model değil de bu model olsun” gibi bir tartışmaya girmek ihanettir! “Aslında işçilerin önemli bir kısmı kıdem tazminatını alamıyor” diye söze başlayıp kıdem tazminatını gasp etmek üzere fona devretmek benzeri modeller için sermayeye ve iktidara orta yapmak ihanettir! Türk-İş ve DİSK’in, kıdem tazminatına dokunulmasını, genel grev sebebi olarak kabul eden genel kurul kararları mevcuttur. Bu karar esnek çalışma dayatmasını da kapsamaktadır. Kıdem tazminatı hakkının kağıt üstünde kalırken belirli süreli sözleşmelerle, geçici, çağrı usulü, parça başı çalışma modelleriyle bir hak olmaktan tamamen çıkarılmasına geçit verilemez! 

Ayrı gayrı yok! Yeniden Emek Platformu’nun kurulması ve Birleşik İşçi Cephesi’nin inşası için ileri!

Dolayısıyla bugünden itibaren ayrı gayrı demeden, örgütlü örgütsüz, kadrolu taşeron, sendika-konfederasyon farkı gözetmeden işçi sınıfının kırmızı çizgilerini genel grev genel direnişle savunmak için bir Birleşik İşçi Cephesi inşa edilmelidir. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarının birlikte imzaladıkları ortak mücadele bildirisi, somut bir eylem programına dönüştürülmelidir. Konfederasyonların ayrı ayrı örgütlemeye başladıkları eylem ve mitingler gelecek bir vadede değil, hemen şimdi birleştirilmelidir. Bu program çerçevesinde kamu emekçileri sendikaları ve meslek odaları da dahil edilerek yeniden bir Emek Platformu kurulmalıdır. Esnek çalışma dayatmasına geçit vermemek ve kıdem tazminatı başta olmak üzere işçi sınıfının kırmızı çizgilerini genel grevle savunmak için saflar sıklaştırılmalıdır!