DİSK’in 52. kuruluş yılı uzlaşmayla değil, mücadeleyle kutlu olsun!

DİSK’in 52. kuruluş yıldönümü, DİSK’in çağrısıyla bugün saat 14.00’te işçiler, sendika ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan yüzlerce kişinin katılımıyla kötü hava koşullarına rağmen Saraçhane Parkı'nda kutlandı.

“Ayağa Kalktığımız Yerdeyiz” şiarıyla çağrısı yapılan bu kutlamanın salonlardan çıkıp Saraçhane Parkı'nda gerçekleşmiş olmasının sembolik bir anlamı da var. 31 Aralık 1961’de sendika, toplu sözleşme ve grev hakkını savunmak için on binlerce işçi Saraçhane Parkı’nı doldurmuş; Saraçhane Mitingi işçilerin bir sınıf olarak Türkiye'de siyaset sahnesine çıktıkları gün olarak tarihe geçmiştir.

Kutlamada kısa bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’in 1960’larda yükselen sosyal mücadelelerin ve sınıf kavgasının içinden doğduğunu, yarım asır önce bu topraklarda Saraçhane Mitinginden, Kavel direnişinden, Paşabahçe grevinden akıp gelen bir sürecin sınıf hareketini bir yol ayrımına getirdiğini belirtti. Bu ayrımın “sermayenin saldırıları karşısında ya uzlaşmacılık ve teslimiyet ya da sınıf sendikacılığı ve mücadele” olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu “İşte DİSK, bu yol ayrımında, teslimiyetin değil sınıf ve kitle sendikacılığının adı oldu. DİSK, 52 yıl önce, tarihin o anında işçi sınıfının sermayeye verdiği cevaptır” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Devrimci İşçi Partililerin de içinde bulunduğu kitle sık sık “İnadına sendika inadına DİSK”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı.

Konuşmanın ardından DİSK Çok Sesli Korosu sahne aldı. Kutlama, Koro ve katılımcıların hep beraber Enternasyonal marşını söylemesiyle son buldu.