Direnişteki Kod-A işçileri İTÜ’de seslerini duyurdu

Sendikalaşma sürecinde önce baskı ve sürgünlere ardından işten çıkarmalara maruz kalan Kod-A işçileri, şirketin teknokent içinde merkezinin bulunduğu İTÜ Maslak kampüsü önünde bir eylem yaptı. İşçilerin eylemine İTÜ öğrencileri ve çeşitli sendikaların temsilcileri de destek verdi. Devrimci İşçi Partisi temsilcileri ve Devrimci İşçi Partili Öğrenciler de Kod-A işçilerinin yanında yer aldı.

Eylemde öncelikle İzmir Tüpraş’te yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşu yapıldı. İşçiler adına yapılan konuşmada başbakan Binali Yıldırım’ın “sendikalı olmaktan korkmayın” açıklaması hatırlatıldı ve anayasal hakkını kullandıkları için işten atılan Kod-A işçilerinin tam tersine sendikal hakların sürekli çiğnenmekte olduğunun bir kanıtı olduğu vurgulandı.

Eylemde DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bir konuşma yaptı. Kani Beko, ILO’nun İstanbul toplantısını boykot ettikleri için değişik çevrelerden eleştiri aldıklarını ancak yaşananların ne kadar haklı olduklarını gösterdiğini belirtti. Tüpraş’ta yaşanan iş cinayetlerini gündeme getiren Beko, “keşke haklı olmasaydık da arkadaşlarımız aramızda olabilseydi” dedi. Kani Beko, Kod-A yöneticilerini işten atılan işçileri geri almaya ve işçilerin sendikalaşma haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Eylemde işçiler sık sık “sendika hakkımız engellenemez” ve “atılan işçiler geri alınsın” sloganları attı. Bağcılar’da süren direnişi Maslak’ta şirketin genel merkezine taşıyarak seslerini duyuran işçiler haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.