ABD-İsrail ekseni İran’ı kuşatıyor: Bu abluka dağıtılmalı!

ABD-İsrail ekseni İran’ı kuşatıyor: Bu abluka dağıtılmalı!

ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik yaptırımları arttırarak, nükleer anlaşmadan çekilerek, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan ederek, siyasi, ekonomik ve askeri ablukayı sıkılaştırıyor. Bir yandan da Ortadoğu’daki rejimleri “Yüzyılın Anlaşması” kod adıyla anılan emperyalist-Siyonist saldırı planına angaje etmeye çalışıyor. Bu saldırı planı İsrail’in direnişini ezerek Filistin üzerinde tam kontrolünün sağlamasını, böylece Siyonist bekçi köpeğinin Ortadoğu üzerine salınmasını, İran’ın kuşatılmasını ve her türlü askeri, ekonomik ve siyasi zor yöntemiyle diz çöktürülmesini içeriyor.

Amerikan planının sopası İsrail, kasası Suud, siyasi merkezi Mısır

Planın sopası İsrail, kasası ise Suudi Arabistan! İsrail Filistin’e bomba yağdırırken ve halkı işkenceden geçirirken, Suudi Arabistan’ın katil Prensi Muhammed bin Selman, El Fetih lideri Mahmut Abbas’a teslim olması için 10 milyar dolar öneriyor.

Yüzyılın saldırı planı için ABD, bugüne kadar kendisiyle iş birliği içinde olmuş tüm rejimleri hizaya sokmaya çalışıyor. MESA adlı Arap NATO’su girişimi bu doğrultuda Suudi Arabistan ve Mısır’la birlikte Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman ve Ürdün’ü bir araya getirmişti.

Mısır bu eksenin siyasi ağırlık merkezini oluşturuyor. Ancak Mısır’la ilgili olarak Trump’ın işi tamamen de yolunda gitmedi. Mısır diktatörü Sisi, son olarak ABD ziyaretinde Trump’a dönüp, Müslüman Kardeşler örgütünün kendisi için İran’dan daha büyük tehdit olduğunu söyleyerek Arap NATO’sundan çekileceğini söyledi.

Bunun üzerine Trump, Mısır’ı kaybetmemek amacıyla Müslüman Kardeşleri terör örgütleri listesine almak için harekete geçti. Bu hamlenin önce Katar’ı daha sonra da Müslüman Kardeşler’in Rabia’sını kendi siyasi sembolü yapacak kadar ona yakın olan Erdoğan’ı sıkıştıracağı açık.

ABD’nin havucuna da sopasına da hayır!

Önümüzdeki dönem ABD’nin, Erdoğan’ı ve Katar’ı da İran kuşatmasına katmak hiç değilse tarafsızlaştırmak için yeni hamlelerine sahne olacak. Amerikan emperyalizmi duruma göre ya havuç ya da sopa kullanacak. Erdoğan ve asker müttefikleri için Kürt meselesi, Fırat’ın doğusu vb. sorun ve kriz başlıkları da bu bağlamda ya derinleşecek ya da Amerikan planına uyumlu şekilde bir istikamete girecektir.

Emperyalist-Siyonist abluka dağıtılmalı

Amerikan-İsrail planında Arap,Türk, Kürt ve Fars halkları için büyük kötülükler vardır. Bu plan bozulmalı, İran ablukası dağıtılmalıdır. Tüm halkların çıkarına olan tek yol budur. Ancak bunun için gerici rejimlere, işbirlikçi yönetimlere ve onların temsil ettiği hâkim sınıflara güvenilemez. Emperyalizme ve Siyonizme karşı elbette ki İran’ı savunuruz. Ancak onun gerici rejimine ve liderliğine ilişkin yanılsamalar yaratmadan, onu siyaseten desteklemeden bunu yapacağız. Başta Filistin direnişi ve tüm ülkelerdeki emekçi halkların mücadelesi (İran dahil) tek gerçek dayanak noktamızdır. Ortadoğu’daki emekçi halkların ekmek ve hürriyet için mücadelesi özü itibariyle anti-emperyalist ve anti-Siyonisttir. Bu öz açığa çıkarılmalı ve güçlendirilmelidir. Türkiye’de de iktidarın emperyalist ve Siyonist yanlısı pratiğinin teşhir edilmesi ve onun Amerikan-İsrail planına tehdit, şantaj ya da rüşvetle angaje edilmesine karşı mücadele etmek güncel görevimizdir.  

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2019 tarihli 119. sayısında yayınlanmıştır.