Mahkeme kararı uygulansın, enflasyon sepeti verileri açıklansın!

TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranlarıyla halkın çarşıda pazarda karşılaştığı enflasyon arasındaki uçurum uzun süredir eleştiriliyordu. TÜİK bir senedir fiyat endeksleri ve enflasyon hesaplarına temel oluşturan mal ve hizmetlerin ortalama fiyatlarını açıklamayı durdurmuştu. Bu şekilde TÜİK’in hangi fiyatları temel aldığı görünmez olmuştu. İnsanlar düşük enflasyon oranları açıklanınca TÜİK hangi markete gidiyorsa biz de oradan alışveriş yapalım demeye başlamıştı. DİSK, TÜİK’in söz konusu rakamları açıklaması için idare mahkemesine gitti. Başvuru üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi oybirliği ile DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının kurumun görevi gereği olduğunu belirterek bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

TÜİK son olarak enflasyonu yüzde 50 olarak açıklamıştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) internet üzerinden günlük fiyat hareketlerini ölçerek aynı dönem için enflasyonu yüzde 112 olarak açıklamıştı. Geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca da TÜİK ile ENAG arasındaki makas giderek açılmıştı. Şimdi TÜİK’in mahkeme kararını uygulayarak söz konusu verileri açıklaması gerekiyor. Bu veriler açıklandığında tüm kamuoyunun TÜİK’in fiyatları ile çarşıdaki pazardaki gerçek fiyatları karşılaştırması mümkün olacak. Ancak TÜİK mahkeme kararına rağmen verileri açıklamıyor. Seçimlere kadar da açıklamaktan kaçınmak için elinden geleni yapacak. Çünkü veriler ortaya çıkarsa asgari ücret zammı başta olmak üzere, işçilere, kamu çalışanlarına, emeklilere yapılan zamlarda veri alınan TÜİK enflasyonunun gerçek olmadığı ortaya çıkacak.

Gerçek enflasyonla TÜİK’in ayarlanmış enflasyonu arasındaki fark milyonların emeğinin nasıl çalındığını gösterecek. Bu emek hırsızlığında TÜİK’e baskı yapan iktidarın suçu kanıtlanacak, sermayenin suç ortaklığı da gözler önüne serilecek. En önemlisi de milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin çalınan haklarını talep etmelerinin hukuki yolu açılacak. Bu sebeple DİSK’in kazandığı davanın takipçisi olmak tüm işçilerin, emekçilerin, sendikaların ve işçi sınıfından yana siyasi partilerin görevidir. Hayat pahalılığına ve enflasyon hırsızlığına karşı işçi sınıfının çözümü ise eşel mobil sistemi yani tüm ücretlere her ay “gerçek” enflasyon oranında otomatik olarak zam yapılmasıdır!