Ekonomi stagflasyona gidiyor: Nurettin Nebati batırdı Mehmet Şimşek sıvıyor!

Ekonomi stagflasyona gidiyor: Nurettin Nebati batırdı Mehmet Şimşek sıvıyor!

İngiliz Mehmet göreve gelirken en önemli vaadi enflasyonu düşürmekti. Tam tersine göreve geldiğinde %38,21 olan enflasyon oranını getirdiği yer %61,78 oldu. Mehmet Şimşek’in selefi olan Nurettin Nebati döneminde seçim ekonomisi uygulanmış, düşük faiz ve bol krediyle dopingli bir ekonomik büyüme gerçekleşmiş ancak geniş emekçi kitleler bu sürecin faturasını hayat pahalılığı ile ödemişti. Şimdi hem ekonomik durgunluk hem de enflasyon bir arada yaşanıyor. Ekonomide bunun adı İngilizce stagnation (durgunluk) ve inflation (enflasyon) kavramlarının birlikte kullanılmasından doğan “stagflasyon”dur. Ekonominin bu çöküntü tablosuna sürüklenmesinin sebebi Nebati’nin de Şimşek’in de burjuvazinin çıkarlarına dokunmadan tüm yükü emekçi halka yüklemesidir. Mehmet Şimşek enflasyonla mücadele adı altında sadece faizleri artırıp, ücretleri baskıladı, vergi üstüne vergi saldı ama şirketlerin kârlarına dokunmadı. Enflasyonun gerçek sebebi olan kapitalistlerin kârlarına dokunmayan bu politika tabii ki başarısız oldu. Şimdi hem ekonomi yavaşlıyor hatta durma noktasına geliyor, hem işsizlik artıyor hem de enflasyon düşmüyor. Kısacası İngilizcesi stagflasyon olan ekonomik gidişatın Türkçesi nedir derseniz Nebati’nin batırdığını Şimşek’in sıvamasıdır diyebiliriz!

 

Devrimci İşçi Partisi diyor ki;

Stagflasyona karşı işçinin çözümü:

  • Enflasyon ve hayat pahalılığına karşı fiyatlarda devlet kontrolü!
  • Ücretlerde eşel mobil! Tüm ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında otomatik zam!
  • Şirketlerden alınan kurumlar vergisi artırılsın! Para babalarına servet vergisi!
  • Aracıya tefeciye kazandıran, çiftçinin ürününü ölü fiyata alan, işçiye pahalı gıda satan hal sistemi kaldırılsın! Büyük perakende tekelleri, süpermarketler kamulaştırılsın!
  • Açlık ücreti dayatan, aksi takdirde işçi çıkartırım diyen sermayenin üretim grevine karşı işçi denetiminde kamulaştırma!
  • İşten atmak yasaklansın! Ücretlerde kesinti olmaksızın iş saatleri azaltılsın! Herkese güvenceli iş!
  • Kâr için değil ihtiyaç için devlet mülkiyetinde planlı üretim! Halkın en temel ihtiyaçlarına yönelik kamu yatırım seferberliği!
  • Bankalar kamulaştırılsın! Tek devlet bankası! Piyasa anarşisine son! Merkezi planlama!
  • Fabrikalar bankalar devletin devlet işçinin!

 

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2024 tarihli 180. sayısında yayınlanmıştır.