TÜİK enflasyon rakamlarını çarpıtarak emek hırsızlarına çanak tutmaya devam ediyor!

TÜİK enflasyon rakamlarını çarpıtarak emek hırsızlarına çanak tutmaya devam ediyor!

3 Mayıs günü TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 3,18 artmış, yıllık bazda enflasyon ise yüzde 69,80 olmuş. Mağazalardaki etiket fiyatı gibi enflasyon açıklayan, sırf enflasyon yüzde 70 olmasın diye ince ayar yapan TÜİK’in manipülasyonları alay konusu olmaya ve tepki çekmeye devam ediyor. Emekçi halkın çarşıda pazarda karşılaştığı hayat pahalılığının TÜİK’in rakamlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan alternatif enflasyon rakamları bu yüzden halktan çok daha fazla kabul görüyor. ENAG’a göre Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 5 artmış, yıllık enflasyon ise yüzde 124 olmuş.

Gerçek enflasyonla TÜİK’in manipülasyonları arasındaki makas açıldıkça sadece halkın sinirleri bozulmuyor. Bu fark doğrudan doğruya işçi ve emekçilerin cebinden para çalınması anlamına geliyor. Çünkü işçi ücretleri TÜİK’in düşük rakamlarına göre arttırılırken iğneden ipliğe, elektrikten mazota gelen zamlar uçup gidiyor. Aradaki fark da sömürünün artması ve paranın işçiden sermayeye aktarılması anlamına geliyor. TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıkladığı saatlerde Ankara’daki TÜİK başkanlığı önünde eylem yapan DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) de işte bu gerçeğe dikkat çekti. DİSK, TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklarken kullandığı verileri şeffaf biçimde açıklaması için mahkemeye gitmiş ve mahkeme DİSK’i haklı görmüştü. Ancak TÜİK bir yıldır, kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen enflasyon mal ve hizmet sepetini gizlemeye devam ediyor. 

TÜİK rakamları açıklamıyor. Açıklayamıyor. Çünkü açıklarsa o rakamlarla gerçek fiyatları karşılaştırmak, aradaki uçurumu kanıtlamak mümkün olacak. TÜİK’in işlediği suç kanıtlanacak. Ama çok daha önemlisi şu; işçi, kamu emekçileri ve emekliler TÜİK rakamları esas alınarak kendilerine yapılan ücret zammı dayatmalarına karşı yeni zam isteyecek. Daha önemlisi de düşük hesaplanmış enflasyon farklarından dolayı haklarını arama yoluna gidecek. Öyle de olmalı!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2024 tarihli 176. sayısında yayınlanmıştır.