TÜİK enflasyonunda şaibe bitmiyor: İktidar işçiyi emekçiyi emekliyi TÜİK’le eziyor!

TÜİK enflasyonunda şaibe bitmiyor: İktidar işçiyi emekçiyi emekliyi TÜİK’le eziyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada iktidarın klasik söylemini tekrarlayarak işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmediğini iddia etti. İktidar iddiasını TÜİK’in enflasyon rakamına dayandırıyor. Oysa gerçek enflasyon TÜİK’in açıkladığı rakamların iki katı. Enflasyon Araştırma Grubu’nun internet üzerinden fiyatları günlük olarak toplayarak hesapladığı enflasyon oranı halkın çarşıda pazarda karşılaştığı hayat pahalılığı ile örtüşüyor. TÜİK’in şeffaf olmayan rakamları ise herkese TÜİK nereden alışveriş yapıyorsa oraya gidelim dedirtiyor.

Yeni evlenenler TÜİK’in kapısına! TÜİK’te ev eşyası sudan ucuz!

2022 yılı enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 64 iken Enflasyon Araştırma Grubu’nun açıkladığı enflasyon yüzde 137 olmuştu. TÜİK ve ENAG 3 Kasım’da yine iki farklı enflasyon oranı açıkladı. TÜİK’e göre aylık yüzde 3,43 yıllık bazda yüzde 61,36 olan enflasyon ENAG’ın rakamlarına göre aylık yüzde 5,09 son 12 ay için ise yüzde 126! Rakamlara yakından bakıldığında farkın nereden kaynaklandığı da görülüyor. Son dönemde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında düşüş olduğu biliniyor. Bu düşüş hem TÜİK’te (%-0,18) hem de ENAG’da (%-1,65) Ulaştırma başlığı altında görülüyor. ENAG’ın rakamlarındaki düşüş TÜİK’ten de fazla. Gıdada az çok aynı rakamlar söz konusu. Giyim ve Ayakkabı her iki endekste de en yüksek artışın görüldüğü kalemler.

Ancak ENAG’ın aylık yüzde 17,58 fiyat artışı tespit ettiği çeşitli mal ve hizmetler (kişisel bakım ürünleri, tuvalet kağıdı, çanta, kreş ücreti vb. çok sayıda mal ve hizmeti kapsar) ile yüzde 16,57 artış gösterdiği ev eşyası kalemlerinde TÜİK sadece sırasıyla sadece yüzde 3,08’lik ve yüzde 2,6’lık artış gösteriyor. Aradaki fark da buradan kaynaklanıyor. Bilhassa yeni evlenenler TÜİK’in kapısına dayanmalı! Hangi mağazalarmış onlar?

.
..

İşçiyi enflasyona ezdirmediğiniz hali buysa! Açlık sınırı 13.638 TL asgari ücret 11.500 TL!

Bu manipülasyonlar sadece hayat pahalılığı ile cebelleşen halkın sinirleriyle oynamıyor. TÜİK’in manipüle edilmiş rakamları sermayenin emek hırsızlığının bir aracı. Mehmet Şimşek TÜİK’in manipüle edilmiş rakamları ile işçiyi emekçiyi enflasyona ezdirmedik yalanını söylüyor. Örneğin TÜİK’in yüzde 60’larda açıkladığı enflasyon rakamı ile asgari ücreti enflasyonun üzerinde arttırdıklarını iddia edebiliyor. Bu o kadar büyük bir yalan ki asgari ücret 11.500 TL ama Türk-İş’in yine TÜİK rakamlarıyla hesapladığı açlık sınırı 13.638 lira! Bu işçinin enflasyona ezdirilmemiş haliyse!

TÜİK enflasyonunda şaibe bitmiyor: İktidar işçiyi emekçiyi emekliyi TÜİK’le eziyor!

TÜİK’in rakamlarıyla gelen hırsızlığa geliyordur!

Önümüzde metal sektöründe MESS grubu gibi çok önemli bir toplu sözleşme süreci ve yıl başında açıklanacak olan asgari ücret zam gündemi var. İktidar ve sermaye el ele TÜİK’in rakamlarını işçinin emekçinin karşısına çıkarıyor. Mehmet Şimşek geçtiğimiz ay iktidarın propaganda kanalı A Haber’de yüksek ücret/maaş artışlarının enflasyona sebep olduğunu söylemiş ve ücret/maaş zamlarının hedeflenen enflasyona göre yapılmasıyla bu sarmaldan çıkılacağını savunmuştu. Mehmet Şimşek’in 2024 için Orta Vadeli Program’da belirlediği hedef enflasyonun yüzde 33 olduğunu düşündüğümüzde bunun nasıl bir kemer sıkma anlamına geldiği açık. Enflasyonun sebebi enflasyona ezdirilen işçinin emekçinin ücretleri değil patronlara kâr rekoru kırdıran teşvik, destek ve vergi indirimleridir. İnşaat, çimento sektörü patronlarının depremden kâr etmesine yol verilmesidir. Bu emek hırsızlığına karşı işçi sınıfı örgütlü gücüyle karşı çıkmak zorunda. MESS süreci başta olmak üzere masaya TÜİK’in rakamlarının getirilmesi asla kabul edilmemelidir. Emek hırsızlığı için gelene verilecek cevap bellidir. İş, ekmek yoksa barış da yok! İşgal, grev, direniş var!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Kasım 2023 tarihli 170. sayısında yayınlanmıştır.