Yavuz hırsız ev sahibini bastırıyor: TÜİK mahkeme kararlarına rağmen madde sepeti fiyatlarını açıklamamakta direniyor

Yavuz hırsız ev sahibini bastırıyor: TÜİK mahkeme kararlarına rağmen madde sepeti fiyatlarını açıklamamakta direniyor

TÜİK enflasyon verilerini manipüle ederek, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin aylıklarına yapılan zamların otomatik olarak olması gerekenden düşük hesaplanmasına, işçi ücretlerinin de dolaylı olarak (toplu ya da bireysel sözleşmelerde de fiilen TÜİK rakamları esas alınmaktadır) gerçek enflasyondan daha az artmasına neden oluyor. Bunun düpedüz hırsızlık olduğunu söylüyoruz. TÜİK’in bu suçlamalara karşı kendini savunması için yapması gereken belli; 2022 yılının Nisan ayına kadar yayınlanmış olan ancak daha sonra yayınlanmamaya başlayan enflasyon sepetindeki ürünlerin fiyatlarının tekrardan açıkça ilan edilmesi. O zaman gerçek ortaya çıkar. Halk ete, süte, ekmeğe, kiraya kaç para verdiğini, elektriğe suya ne kadar fatura ödediğini biliyor. Rakamlar karşılaştırılır, gerçek ortaya çıkar.

DİSK bastırıyor, mahkeme açıkla diyor, TÜİK direniyor!

DİSK bu yüzden TÜİK’in rakamları açıklaması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararlarına rağmen TÜİK madde sepeti fiyatlarını açıklamamakta direniyor. Abuk subuk gerekçeler sunuyor: Halkın kafası karışırmış, tartışmalara neden olurmuş… Sanki bu şekilde halkın kafası karışmıyor. Vatandaş bu TÜİK nereden alışveriş yapıyor söyleyin bize hele de biz de gidelim oraya diyor. Sanki rakamlar açıklanmayınca tartışma çıkmıyor. Halk TÜİK’e hırsız diyor hırsız! Bundan daha büyük tartışma mı olur?

“TÜİK Market”te dana eti 277 lira, “TÜİK Emlak”ta kira 3.500 lira!

Biz elimizdeki verilerle duruma baktığımızda aslında her şey çok açık gözüküyor. Örneğin 2022 Nisan ayında TÜİK’in en son açıklanmış verilerine göre dana etinin ortalama fiyatı 111 liraymış. Yine TÜİK’in açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre Nisan 2022 (endeks değeri 904,77) ile Haziran 2024 (endeks değeri 2.319,29) arasında tüketici fiyatları yüzde 156 artmış. Kabaca 2,5 kat diyelim. Eğer TÜİK manipülasyon yapmıyorsa bugün 277 liraya dana eti alabiliyor olmamız lazım! Aynı hesapla Nisan 2022’de süt 10 liraymış, o halde bugün 25 liraya süt alıyor olmamız gerek. Yine Nisan 2022’de ortalama kira 1400 liraymış. TÜİK’e göre bugün ortalama kiranın 3.500 lira olması lazım!

TÜİK bu hırsızlığı tek başına yapamaz! Sorumlu siyasi iktidar!

Kullandığımız tüm rakamlar TÜİK’in kendi sitesinde yer alan rakamlar. Bu rakamlar ortadayken TÜİK’in madde sepet fiyatlarını açıklamamakta direnmesinin sebebi gayet net anlaşılıyor. TÜİK bu rakamları açıklarsa hırsızlığın delilini sadece mahkemelerin değil tüm halkın eline vermiş olacak. Ama bu manipülasyonu, koltukları ve kaderleri Erdoğan’ın iki dudağı arasında olan TÜİK bürokratlarının tek başına yapmış olamayacağı açık. Madde sepeti açıklanırsa milyonlarca işçinin, kamu emekçisinin, emeklinin alınterinin gasbedilmesinden iktidarın sorumlu olduğu açıkça görülecek!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2024 tarihli 179. sayısında yayınlanmıştır.