İran’da şeker işçileri yolu gösteriyor

İran Haft tappeh Şeker Fabrikası Eylemi

“Haft-tappeh” (Yeditepe) şeker fabrikası işçileri uzun zamandır grev, yol kapatma ve fabrika işgali dâhil eylemdeler. Fabrikanın özel sektöre devredilmesi sonrası işçiler aylarca maaşlarını alamadılar. Buna karşı greve giden işçiler, yetkililerin işçinin mağduriyetleri ile ilgilendikleri sözüyle bir süre yatışmış ve işlerine geri dönmüştü.

Fakat verilen hiçbir söz tutulmadı. Bugün işçiler eylemlerinin 15. günündeler. Dün, eyleme Ahvaz Demir Çelik Fabrikası’nın ve başka işçilerin katılması üzerine alarma geçen devlet, İsmail Bahşi isimli öncü işçiyi ve çevresindekileri tutukladı. Devlet öncü işçiyi tutuklarsa hareketi durduracağını düşündü; fakat bugün, işçiler daha güçlü ve daha kararlı biçimde eyleme ve toplanmaya devam ettiler. Diğer fabrikalardan gelen destek sürekli artmakta.

Haftalardır isyanlarını sürdüren öğretmenler, bu eyleme destek veriyorlar. Tahran’da devlet üniversitesi öğrencileri de oturma eylemi ile destek veriyor. Mevsimlik işçiler, kamyon şoförleri, emekliler, yani tüm ezilenler bu harekete desteklerini bildiriyorlar.

İşçiler hep bir ağızdan “ekmek, ev, özgürlük, işçi komitesi yönetimi” diye bağırıyorlar ve bu slogan, yalnız istibdadın değil şahçı ve liberal gerici muhalefetin kulaklarını çok rahatsız ediyor, nitekim medyalarında bu sloganı sansürlüyorlar.

“Bu saatten sonra bize on aylık maaş da verilse eylemleri sürdüreceğiz, bu eylemler fabrika tekrar kamulaştırılana kadar sürecek” diyen İsmail Bahşi öncülüğündeki işçiler kuşkusuz İran emekçi halkının en ilerici mücadelesini yürütüyor. İsmail Bahşi ve diğer tutuklanan işçilerin serbest bırakılma sürecinde ve mücadelesinde İranlı işçi kardeşlerimizin yanındayız.