Fransa’da işçi sınıfının enternasyonalist şenliği DİP’in de katılımıyla gerçekleşti

Fransa LO Festival Fete 2022

27-29 Mayıs tarihleri arasında Fransa’nın en büyük işçi örgütlerinden birisi olan LO’nun (Lutte Ouvriére – İşçi Mücadelesi) 1970’lerin başından itibaren düzenli olarak organize ettiği geleneksel şenliği gerçekleşti. Binlerce işçinin katıldığı bu şenlik, farklı ülkelerden gelen işçilere ve işçi sınıfı örgütlerine de ev sahipliği yaparak, işçi sınıfı enternasyonalizminin bir örneği oldu.

2015’ten bu yana, şenliğin yapıldığı her sene olduğu gibi bu sene de DİP, LO’nun daveti üzerine şenlikteki yerini aldı. DİP standında, yoldaşlarımız, Hristo Rakovski Uluslararası Sosyalist Merkezi’nin emperyalizme karşı mücadele konulu 1 Mayıs deklarasyonunun İngilizce ve Fransızca çevirilerinin yanı sıra DİP’i tanıtan Fransızca bir broşürün de dağıtımını gerçekleştirdi. Gerek DİP standında yoldaşlarımızın dağıttığı bildiriler, gerek standımızda sergilenen uluslararası teorik ve politik yayınlarımız şenliğe katılan işçiler tarafından ilgiyle karşılandı. DİP, Yunanistan’dan gelen kardeş partimiz EEK ile beraber yan yana açtığı stant ve yaptığı konuşmalar ile işçi sınıfının uluslararası birliğinin ve işçi sınıfı enternasyonalizminin Türkiye’den gelen sesi oldu.

Şenliğin ilk günü akşamı gerçekleşen toplantıda konuşmacı olarak yer alan yoldaşlarımız, burada Türkiye’deki siyasi durumu, uluslararası alana yönelik politik analizlerimizi ve Avrupa’da yükselen faşizm üzerine politikalarımızı anlattı. Toplantının soru cevap bölümünde başlayıp DİP standı önünde şenlik boyu devam eden tartışmalar, DİP’in NATO’ya ve emperyalizme karşı mücadele politikalarının ve Avrupa faşizminin panzehirinin işçi sınıfında ve sınıf siyasetinin içinde olduğu düşüncesinin Avrupa’da da işçi sınıfı içerisinde karşılık bulduğunu gösterdi. Yunanistan’dan gelen kardeş partimiz EEK adına ise Savas Mihail Matsas yoldaşımız, Ukrayna’daki savaşı NATO’nun genişleme stratejisi ve Yunanistan’ın NATO’daki rolü bağlamında ele alan bir konuşma gerçekleştirdi. 

Avrupa’dan ve ABD’den gelen parti ya da örgütlerin yanı sıra DİP, Ortadoğu’dan şenliğe katılan bir parti olarak, standına astığı Filistin bayrağı ile de dikkat çekti. DİP standını ziyaret eden, Fransa’da yaşayan Ortadoğulu işçiler ve devrimciler, partimizin Filistin siyasetini ve örgütlediği Filistin’le dayanışma faaliyetlerini ilgiyle dinlediler. Fransa’da hapis tutulan Filistin dostu Lübnanlı komünist Corc Abdallah ile dayanışma kampanyamıza olan desteklerini ifade ettiler.

3 gün boyunca sınıf mücadelesi ve sınıf siyaseti üzerine gerçekleşen tartışmalar ile devam eden şenlik, işçi sınıfının uluslararası birlik ve mücadele sloganlarıyla, dünyanın her yerinde sınıf mücadelesini yükseltme sözüyle sona erdi.