Devrimci İşçi Partisi Orta ve Doğu Avrupa Sosyal Forumu’nda

Polonya’nın en büyük dördüncü kenti olan Wroclaw’da düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa Sosyal Forumu 11 Mart’ta gerçekleşen açılış etkinliği ile başladı. Polonya, Rusya, Belarus, Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti,  Macaristan gibi Orta Avrupa ülkelerinden katılımcıların olduğu etkinliğe çeşitli Balkan ülkelerinden, Hong Kong’dan, Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Kamerun’dan dahi katılımlar oldu. Devrimci İşçi Partisi ve Yunanistan’daki kardeş partimiz, DEYK’in Yunanistan seksiyonu EEK de (Devrimci İşçi Partisi) katılımcılar arasındaydı.

Büyük bir RedMed pankartı ile DİP bayrağı, forumun ana salonuna giren katılımcıların gördüğü ilk manzara olurken, Devrimci İşçi Partisi militanları ile birlikte, EEK’li yoldaşlarımız da stantta yayınlarını tanıttı. Gerçek Gazetesi’nin son sayısı ve Devrimci Marksizm’in çeşitli sayılarının yanı sıra, DİP’in olağanüstü kongresinde kabul edilen ve dünya soluna, yaklaşan emperyalist dünya savaşını devrimci sınıf savaşına çevirme çağrısı yapan bildirimizi ve göçmen krizine dair yayınladığımız bildiriyi İngilizce olarak katılımcılara ulaştırdık. Kürt halkına karşı yürütülen savaş ve Kürt coğrafyasındaki siyasi duruma dair bildirimiz ise, hem Türkçe hem Kürtçe olarak standımızda yer aldı. Çift dilli bildirimiz ne Türkçe ne Kürtçe bilen katılımcıların dahi ilgisini çekerken, kimi katılımcılar DİP’in çift dilli bildiri yayınlamasını etkileyici bularak ülkelerinde göstermek için yanlarına aldı. 2015 Temmuz’unda Atina’da düzenlenen Avrupa Akdeniz Konferansı’nın kararlarını da, İngilizce bir broşür olarak katılımcılara ulaştırdık. Bu broşür özellikle Balkan ülkelerinden gelen katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Açılış etkinliğinde ilk sözü Skype bağlantısı ile katılan Mısır kökenli Fransız yazar ve “Üçüncü Dünya Forumu” yöneticisi Marksist iktisatçı Samir Amin alarak çeşitli toplumsal hareketlerin verdiği mücadelenin öneminden söz etti. Bulgaristan’dan gelen bir göçmen olarak bulunduğu Yunanistan’da, kendisi gibi göçmen temizlik işçilerini örgütlemek için sendika faaliyeti yürütürken, patronlar tarafından yönlendirildiği aşikâr olan bir kişinin, evinin önünde yüzüne kezzap atarak saldırdığı, Avrupa Parlamentosu üyesi Konstantina Kuneva ikinci sözü alarak, emperyalistlerin müdahalesi ile Arap devrimleri bir gerileme aşamasından geçerken Avrupa’nın da büyük bir kriz içerisinde olduğunu belirtti. Brexit tehlikesi ve Schengen’in fiili olarak askıya alınması ile AB’nin sarsıldığını ve Avrupa sathında bir yandan faşistlerin ve aşırı sağın, bir yandan ise solun güçlendiğini söyleyen Kuneva bu durumun da bir dehşet dengesi yarattığını vurguladı.

Polonya devleti kendisine vize vermediği için konuşmasını Skype üzerinden yapmak zorunda kalan Filistinli bilim insanı, yazar ve Filistin Doğal Tarih Müzesi yöneticisi Mazin Kutsiye, Filistin halkının Nakba sonrası büyük zorluklarla boğuştuğunu belirtirken aynen Nazizm ve Apartheid gibi, Siyonizm’in de insan doğasına aykırı olduğu için kalıcı olamayacağını belirtti. Siyonizm’e karşı mücadelede, aynen Apartheid’e karşı mücadelede olduğu gibi uluslararası toplumun büyük önem taşıdığını belirten Kutsiye, tüm katılımcıları BDS Hareketi’ni (Boycott, Divestment and Sanctions Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar) desteklemeye çağırdı. (Devrimci İşçi Partisi, BDS Türkiye hareketi içinde çok aktif biçimde faaliyet göstermektedir.)

Belçikalı gazeteci ve yazar Michel Collon ise konuşmasında yeni dünya düzeni ve tarihin sonu tezlerinin çöktüğünü, bugün ise emperyalizmin savaşlarının, vekâlet savaşlarına döndüğünü belirtti. Emperyalizmin, dünyanın en ırkçı devleti olan İsrail’i, dünyanın en barbar “şirketi” olan Suudi Arabistan’ı ve Ukrayna’daki Neonazileri desteklediğini hatırlatan Collon savaşların bombalarla değil, medya yalanlarıyla başladığını, bu yüzden herkesin bir gazeteci gibi davranıp bu alanda mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Son sözü Amerika’dan gelen ANAC (Amerika Ulusal Savaş Karşıtı Koalisyonu) temsilcisi alırken, konuşmasında mülteci krizinden ekonomik krize kadar bölgedeki tüm sorunların ABD kaynaklı olduğunu ve kendi hareketlerinin ABD’nin yürüttüğü her savaşa karşı olduğunu belirtti. Bulgaristan’dan bir katılımcının verdiği konserin ardından forumun ilk günü sona erdi.

Forum, iki gün boyunca Orta ve Doğu Avrupa’da sosyalist inşa deneyiminin değerlendirilmesinden dünya durumuna ve sosyalistlerin görevlerine kadar, kadınların mücadelelerinden mülteci krizine kadar çok çeşitli konuları ele alacak. DİP’in ve EEK’in sözcüleri de çeşitli panellerdeki konuşmalarıyla devrimci Marksist bir sesin Forum’a damgasını vurabilmesi için çaba gösterecek.