12 Eylül davası: Bari TÜSİAD da müdahil olsaydı!

4 Nisan günü önemli bir olay bütünüyle bir komediye dönüştürüldü. Her önün egelenin “müdahil” olma talebiyle birlikte, Türkiye’de bütün 12 Eylülcüler 12 Eylül’ün muhalifi ya da mağduru pozuna girdi. 12 Eylül davasının anlamlı bir hatta ilerlemesinin bu darbenin ardındaki asıl güç olan büyük sermayenin de yargılanması olduğu böylece bir kez daha kanıtlandı.

Fikirleriniz yargılanıyor, siz neye müdahilsiniz?
4 Nisan günü başlayan 12 Eylül davasında mahkemede sanıklardan başka herkes vardı.Meclis, CHP, MHP, BBP, eski ünlü faşistler ve başkaları. Bütün bu kurumlar anlaşılan 12 Eylül’den çok mağdur olmuşlardı ki davaya müdahil olarak katılmak istiyorlardı. Bunlar 1983’te seçimlerle parlamenter düzene geçildikten sonraki otuz yıl boyunca 12 Eylül’ün kurduğu düzeni değiştirmek için parmaklarını kıpırdatmayanlardır. Hepsi 12 Eylülcüdür.Şimdi hangi yüzle müşteki oluyorlar?

Bunlar arasında en komiği tabii 12 Eylül döneminde aynı hareketin mensupları olan faşist MHP ve BBP’nin tavrı. Bu hareketin sözcülerinin o dönemde şöhret kazanmış olan sözüşudur: “Fikirlerimiz iktidarda, biz hapisteyiz.” Madem fikirleri iktidardaydı, bunlar darbeden yana idiler demektir. Doğrusu da budur. İşçi sınıfının militan mücadelesini bastırmak, Kürt hareketini ve solu ezmek, bunların hayalini gördüğü, 12 Eylül’ün ise uyguladığı programdı. Davanın iddianamesi, darbe suçu üzerinden oluşturulduğuna göre, bunlar ne diyecekler? “Bizi de yargılayın” mı?

104 yaşında müdahil olursa, 95 yaşında tutuklu sanık da olur!
Gerçek gazetesi, geçen sayısında “Kenan Evren tutuklanmalıdır!” başlığı attı. Her ne kadar Kenan Evren 95 yaşında olsa da, kendisinin sağlık koşulları sağlanarak tutuklanmasına, aksi takdirde bir kez mahkemeye gelip ondan sonra da rahat yatağında öleceğine dikkat çekti. Yaşını acıma konusu yapmak isteyeceklere de Evren’in 17 yaşındaki Erdal Eren’i, yaşını büyüttürüp idam ettirdiğini hatırlattı. Hayat doğruyu er geç onaylıyor. 4 Nisan günü, 12 Eylül rejiminin işkence ile katlettiği Cemil Kırbayır’ın annesi, herkesin “Berfo Ana”sı, mahkemeye giderek müdahillik talebinde bulundu. Bu olgu neyi gösteriyor? 12 Eylül 32 yıllık bir olay olduğu için insanların yaşları ileri. Şayet mağdur 104 yaşında mahkemeye kadar geliyorsa, gaddar da tutuklanmalıdır.

“Kenan Evren kafeste getirilsin!”
Gerçek gazetesi, Mart sayısında aynı zamanda devrik Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’in 84 yaşında mahkemeye kafes içinde getirildiğine işaret ederek Kenan Evren’e yaşlılık ve sağlık gerekçeleriyle hoşgörü gösterilmemesini talep etti. 4 Nisan’da müdahil avukatlarından biri, Gerçek ile aynı doğrultuda Evren’in mahkemeye kafes içinde getirilmesini talep etti. Bütün müdahiller, işçi sınıfı, emekçiler, sol, 78’liler, bütün 12 Eylül mağdurları Kenan Evren tutuklu olarak mahkemeye getirilene kadar ellerinden geleni artlarına komamalılar!

Devrimci İşçi Partisi diyor ki:

  • 12 Eylül sadece birkaç generalin işi değildir. Darbenin esas amacı işçi sınıfının mücadelesini bastırarak sermayeye dikensiz gül bahçesi yaratmaktır. Suçun azmettiricileri olarak TÜSİAD ve TİSK de (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) yargılansın.
  • İşçi sınıfının o tarihteki esas mücadeleci odağı DİSK, 12 Eylül darbesinin esas hedefiydi. DİSK davanın bir numaralı müdahili olsun.
  • Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya tutuklu olarak yargılansın.