Sınıf dayanışmasını örgütleyelim!

Sınıf dayanışmasını örgütleyelim!

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa başta olmak üzere pek çok ili etkileyen ve binlerce binanın yıkıldığı büyük bir afet yaşıyoruz. İlk önce merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem ve onu takip eden çok sayıda artçı depremin ardından yine Kahramanmaraş’ta bu sefer Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Her iki depremin artçı sarsıntıları devam ediyor. Önümüzdeki saatler ve günlerde de artçı sarsıntıların devam etmesi bekleniyor. İlk açıklanan resmi rakamlara göre ölü sayısı şu an için 1500’e, yaralı sayısı 10.000’e yaklaşmış durumda. Ancak yıkılan binalara ve içindekilere ulaşıldıkça bu rakamların çok daha acı bir tabloyu göstereceği şimdiden kesin.

İşçi sınıfının ve emekçi halkın örgütleri iş başında!

Başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere yıkılan binaların altında kalan insanlar ve yakınları profesyonel yardım, kurtulabilenlerse kalacak güvenli bir yer arayışında. Depremin etkilediği yerlerde telefon ve internet şebekelerine erişim varla yok arasında. Olayın şokunu yaşayan halk bir yönlendirme ve yardım beklerken ilk seferber olanlar sorumluluk alan sendikalar ve meslek örgütleri oldu.

DİSK, Türk-İş, KESK, Memur-Sen konfederasyonları hızla kendi bünyelerinde kriz masaları oluşturup hem üyelerinin durumunu kontrol etme hem de afet bölgesine yapılacak yardımları koordine etmek konusunda aktif tutum aldılar. Konfederasyonlarına bağlı sendikaları ve üyelerini yapılacak yardımlar konusunda seferber etmeye koyuldular. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) gönüllü hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarını seferber etmeye ve gönüllülerle resmi kurumlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamaya hazır olduklarını duyurdular. Her iki kurum da sağlık alanındaki deneyimleriyle alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundular. TMMOB ve bağlı odaları da hızla seferberlik haline geçerek hem yardım kampanyası başlattılar hem de hasar tespit ve arama kurtarma çalışmalarına katılmaya hazır olduklarını bildirdiler. Bağımsız Maden İş ve Genel Maden İş sendikaları arama kurtarma konusunda uzman ekiplerini hızla ihtiyaç duyulan afet bölgesine doğru yola çıkardılar.

Emekçi halk can derdinde rantiyeciler kâr peşinde

Emekçi halk bir yandan depremle, bir yandan çetin kış koşullarıyla mücadele ederken, emekçi halkın örgütleri seferberlik içinde yardıma koşmaya çalışırken, Borsa İstanbul’da inşaat, çimento vb. şirketlerin hisseleri hızla yükselişe geçti. Sigorta şirketleri poliçe yenilemek için mesaj atma peşine düştü. Yıkıma sebep olanlar, bugüne kadarkiler yetmezmiş gibi yine yıkımdan kâr etme peşine düştüler.

Memleket ağır bir yara almış durumda. Emekçi halkın örgütleri dayanışma için seferberlik içinde. Bu yarayı hep beraber sarmak, bir sonraki depremde aynı yıkımı tekrar yaşamamak, tüm bu yıkıma sebep olan patronlardan, şirketlerden ve onlara yol verenlerden hesap sormak için, bu seferberliğe katılalım. Mahallelerimizde, meslek örgütlerimizde, fabrikalarımızda ve sendikalarımızda örgütlenelim. Yaraları hep beraber saralım, yıkımın hesabını da hep beraber soralım