Hatay halkından Erdoğan’a cevap: “Merkezi ve yerel yönetimle el ele işlediğiniz suçları unutmadık!”

Hatay halkından Erdoğan’a cevap: “Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin el ele işlediği suçları unutmadık!”

Erdoğan 6 Şubat depreminin öncesinde Antakya’da yerel seçim propagandası yaparken kullandığı "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı." Sözleriyle büyük tepki çekmişti. Erdoğan’ın “AKP’ye oy vermeyen hizmet alamaz” iması içeren sözleri konuşması salona getirilmiş partililerce alkışlandıysa da bu alkışlar Hatay halkının duygularını asla yansıtmıyordu. Hatay halkı Erdoğan’a cevabını depremin birinci yılında verdi. Depremin olduğu saat 04.17’de gerçekleştirilen anma toplantılarına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere AKP’liler halk tarafından protesto edildi.

AKP hem suçlu hem güçlü: Kaybettiklerimize hürmet hesap sormayı gerektirir!

Fahrettin Koca protestoları “Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil.” Sözleriyle eleştirdi. Oysa bu sözler depremde kaybettiklerimizin anısına ve depremzede halka en büyük saygısızlıktır. Üç gün boyunca enkaz altında can çekişen halkın yardımına koşmayanlar, bir yıl sonra hala halkın temel ihtiyaçlarını karşılamayanlar, tüm planlarını yeniden inşadan elde edilecek rantın ve kârın üzerine kuranların protesto edilmesinden daha doğal ve haklı bir şey olamaz. Vakit tam da hesap sorma vaktidir.

İktidarıyla muhalefetiyle tüm düzen siyaseti protestolardan nasibini aldı

Hesap vermemek, sorumluluk almamak, sorumluluğu muhalefetin üstüne atmak iktidarın tavrı budur. Bu tavırda kaybettiklerimize de kalanlara da en ufak bir hürmet yoktur. Erdoğan konuşmasında adını vermeden CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı eleştirmişti. Merkezi hükümetin gereken kaynağı aktardığını ama Hatay’ı yerel yönetimin garip bıraktığını söylemişti. Hatay halkı buna da gereken cevabı verdi. Yıkımın sorumlularından olan, hesap vermediği gibi katil müteahhitlere kefil olan Lütfü Savaş’la birlikte, Lütfü Savaş’a kefil olarak yeniden aday gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel de protestolardan nasibini aldı. Hatay halkının kendisine ihanet eden düzen siyasetine tepki göstermesi için Erdoğan’ın herhangi bir hatırlatma yapmasına gerek yoktur. Erdoğan’ın merkezi hükümeti pürü pak gösteren sözlerine ise halk merkezi hükümetin halkın karşısına diktiği polis barikatlarını yıkarak cevap verdi. O merkezi hükümet ki depremin hemen ardından da, enkaz altındaki canları kurtarmanın değil halkın isyanını bastırmanın derdine düşmüştü. En kritik anlarda internet kullanımını kısıtlayarak arama kurtarma çalışmalarının ölümcül şekilde sekteye uğramasına neden olmuştu.  

Unutturamayacaksınız! Affetmeyeceğiz!

Halk yerel yönetimin de merkezi yönetimin de suçlarını gayet iyi biliyor ve unutmadı. Gerek Erdoğan’ın “Hatay halkını oy vermezseniz hizmet alamazsınız” iması içeren sözleri gerekse de CHP’nin Hatay’da tekrar Lütfü Savaş’ı aday göstermesi ise düzen partilerinin depremi unutturmaya ve rant kavgasına kaldıkları yerden devam etmeye niyetli olduğunu gösterdi. Unutmayacağız, unutturmayacağız, hesap soracağız.