Cumhurla Millet ittifakının “yerli ve millilik” kavgasının iç yüzü: İngiliz mi Amerikan mı?

Kılıçdaroğlu Atatürk Havalimanı’nı bir havacılık ve uzay çalışmaları merkezine çevireceğini, bunun için de Eren ve Fatih Özmen isimli iki Türk’ün sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi ile anlaştığını açıkladı. Silah şirketi Baykar’ın ortağı Haluk Bayraktar ise Teknofest’te yaptığı bir konuşmada Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi ve SNC’nin NASA ile çalışmasını, CIA’nın güvenilir şirketler listesinde yer almasını gündeme getirdi. Oysa kendisi de vaktiyle SNC şirketini ve Türk sahiplerini öven tivitler atmıştı. Bu bir çelişki olarak gösterildi. Ama aslında değil.

Haluk Bayraktar’ın bir şirketin sahiplerinin Türk olmasının yerli ve milli olmak için yeterli olmadığına dair sözleri kendileri için de geçerli. SNC’nin bir Amerikan şirketi olması gibi Baykar da İngiliz devleti ile son derece içli dışlı. İngiliz Savunma Bakanlığı boşuna İHA ve SİHA’ların reklam ajansı gibi çalışmıyor. Yani Haluk Bayraktar’ın, Amerikan emperyalizmine hizmet eden Eren ve Fatih’i daha önce övmüş olmasında bir çelişki yok. Sonuçta hepsi NATO’ya çalışıyor! O çatı altında milyonlar kazanıyor.

Bayraktar’ın SNC ile CIA’nın ilişkilerini gündeme getirmesi de önemli. ABD’de faaliyet yürüten, uzay, havacılık ve silah sanayii içinde yer alan bir şirketin istihbarat örgütleriyle ilişkisi olması beklenen bir şeydir. Tıpkı İngiltere ile birlikte yürütülen Milli Muharip Uçak projesi gibi. Yerli ve milli diye pazarlanan bu proje o kadar İngiliz ki bu projede 100’e yakın İngiliz mühendis çalışıyor. Ayrıca projede yer alacak kişilerin NATO üyesi ülke vatandaşı olması ve İngiliz makamlarının güvenlik soruşturmasından geçmesi zorunlu tutuluyor. Yani bir tarafta CIA diğer tarafta MI6 var! Yine yollar NATO’da kesişiyor.

Sonuçta Cumhur İttifakı ve son dönemde onlar için aktif bir siyasi kampanya içinde olan Bayraktarlar, CHP’yi Amerikancı olmakla suçluyorlar ama emperyalizmle içli dışlı olmakta ondan bir farkları yok. İkisi de sonuna kadar NATO’cu! Biri Amerikancı diğeri İngilizci, fark o kadar. 

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2023 tarihli 164. sayısında yayınlanmıştır.