NATO’nun soykırımdaki rolünü gizlemek İsrail’e destek olmaktır!

NATO’nun soykırımdaki rolünü gizlemek İsrail’e destek olmaktır!

Filistin’de bir buçuk aydır işgalci Siyonist İsrail devletine karşı büyük bir mücadele dalgası sürüyor. Bu mücadelede işgalci İsrail’e en büyük desteği ise kurulduğu günden beri onun hamiliğini yapan NATO veriyor. Dolayısıyla NATO İsrail’in en büyük suç ortağı, Filistin halkının da can düşmanıdır. Filistin halkının yanında olmak için NATO’nun bu suç ortaklığını teşhir etmek şart. Bu ortaklığı gizlemek ise İsrail’in soykırımına destek olmak anlamına geliyor. Nitekim Meclis’te geçtiğimiz günlerde yaşananlar da tam olarak buna tekabül ediyor.

16 Kasım Perşembe günü TBMM Dışişleri Komisyonu’nda birkaç başka kanun teklifinin yanı sıra İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasına dair kanun teklifi görüşüldü. Şimdilik kanun teklifi Meclis’e sunulacak şekilde komisyonda hazır edilemedi, fakat İsveç’in NATO’ya üyeliğine hiçbir burjuva partisi karşı çıkmadığı için teklifin Meclis’e sunulması çok da uzak gözükmüyor. Fakat bu toplantıda esas dikkat çekici olan şey NATO’nun Filistin halkının uğradığı soykırımdaki rolünün tamamen gizleniyor oluşuydu.

Komisyon Başkanı eski Cumhurbaşkanı yardımcısı ve şimdi AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay sözlerine başlarken Filistin’in devlet olarak ilanının 35. yılını kutladı. İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını eleştirirken Filistin halkının daima yanında olacaklarını dile getirdi. Fakat Fuat Oktay NATO’nun İsrail’in arkasında durduğuna ve bu soykırımın fiilen içinde olduğunda dair en ufak söz etmedi. İsrail sanki NATO’dan tamamen bağımsız şekilde katliam yapıyormuş, sanki ABD özel kuvvetleri İsrail’de operasyonlara katılmıyormuş, NATO, uçak gemileri ve filolarıyla Doğu Akdeniz’e hücum etmemiş, yani NATO’nun konuyla hiç ilgisi yokmuş gibi, Filistin’e, gündem dışı bir konuymuşcasına değinip ardından NATO gündemine geçiverdi. AKP’li Fuat Oktay NATO’nun suç ortaklığına dair tek söz etmedi, çünkü AKP hükümeti Kürecik’te bulunan NATO üssü vasıtasıyla İsrail’e çok stratejik bir destek veriyor. NATO’nun İsrail’in soykırımındaki rolünden bahsederse kendi iki yüzlü politikaları, sözleriyle Filistin’e destek veriyor gibi görünüp eylemleriyle İsrail’in yanında oldukları ortaya çıkacak.

AKP bunları yaparken burjuva muhalefetinde de durum farklı değil. Komisyon üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, komisyonda söz alıp aynı gün gündemde olan Kazakistan’la ilgili maddenin gündemden çıkartılmasını önerdi. Çakırözer’e göre, vaktiyle Filistin yönetimi Çin’e karşı Uygurları savunmadı diye Filistin’le ilgili bir anlaşmanın gündemden çıkarılması gibi, KKTC’yi Türk Devletleri Teşkilatı zirvesine almadı diye Kazakistan’a da böyle bir yaptırım uygulanmalıymış. Yani Çakırözer’in aklına Filistin, çocuk kadın demeden 15 bin Filistinli sivilin İsrail tarafından katledilmesine karşı çıkmak ya da Filistin halkının mücadelesine destek olmak için değil, Kazakistan’a da daha önce Filistin’e kestiğimiz gibi ceza keselim demek için geldi. Çakırözer ya da başka bir CHP’li bir daha da Filistin’in adını ağzına almadı. Tüm toplantı boyunca iktidardan da muhalefetten de Filistin’le ilgili başka söz de alınmadı.

Görüldüğü üzere NATO’nun, Filistin’in uğradığı işgal ve katliamlardaki payı, iktidarıyla muhalefetiyle herhangi bir burjuva partisi tarafından gündem edilmiyor. Çünkü her biri NATO’ya göbekten bağlı. Ama daha önemlisi onlar NATO’yla birlikte İsrail’in soykırımının ortağı. Ve onlar kameraların karşısında Filistin halkına destek oluyormuş gibi yapsalar da gerçekte NATO’nun suçlarını gizleyerek kendi suçlarını da görünmez kılmaya ve bu şekilde İsrail’e destek olmaya devam ediyorlar.