Erdoğan'ın B planı belli oldu: Katliam!

Diyarbakır'ın Lice ilçesi, AKP hükümetinin kalekol yapımı adı altından sürdürdüğü savaş hazırlıklarına karşı güçlü ve kararlı protestoların merkezi. Kadınların ve gençlerin yoğunlukla katıldığı halk direnişleri ile hendek kazılmış ve  devlet güçleri uzun süre yolu açmayı başaramımıştı. Erdoğan da gerek bu yol kesme eylemleri gerekse de dağa çıkan gençlerin ailelerinin yaptığı eylemlerle ilgili B ve C planlarının olduğundan bahsetmişti. Erdoğan'ın bahsettiği B ve C planlarının sivil halkın üzerine ateş açmak olduğu dün ortaya çıktı.

Saat 16:30 sularında halkın karşısında mevzilenmiş askerler uzun namlulu silahlarla kitle üzerine ateş açtı. Halktan Ramazan Baran ve Baki Akdemir göğsünden vurularak katledildi. Abdullah Akkulu ise ağır yaralandı. Saldırının ardından askerler mevzilerden çekilirken halk arazide ölü ve yaralılarını aradı. Mevzilerde halkın üzerine açılan ateşin sonucu olarak yüzlerce M16, MG3 ve Kalaşnikof tüfek mermisine ait boş kovanlar bulundu. Ölüm haberlerinin gelmesiyle Diyarbakır'da halk protesto eylemleri düzenledi. Gerek bölge de gerekse Batı'da Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı mahallelerde eylemler yapıldı. 

Lice, Gezi ile başlayan halk isyanı sürecinde de yine kalekol yapımı karşısındaki halk direnişi ile gündeme gelmiş ve bu direnişte kurşunlanarak öldürülen genç Medeni Yıldırım halk isyanının şehitleri arasına katılmıştı. O gün her yer Lice her yer Direniş diyerek yürüyen onbinler yaşadığımız coğrafyada umudun Türk ve Kürt emekçilerinin birliğinden geçtiğini göstermişlerdi. Zaman geçtikçe ulusalcı milliyetçi eğilimler hükümeti, müzakere süreci bağlamında Kürt hareketine yeterince sert yaklaşmamakla eleştirir olmuştu. Ulusalcılık ve milliyetçiliğin AKP karşısındaki muhalefetin güçlü değil zayıf tarafı bu katliamla ortaya çıkmıştır. Ulusalcı ve milliyetçi çevreler, CHP ve MHP öncülüğünde talep etmiş, AKP de vurmuştur. Yine burjuvazi, iktidarı ve muhalefeti ile ezilen Kürt halkı karşısında birleşmiştir.

Soma'da, Kozlu'da, AVM ve köprü inşaatlarında, tersanelerde ölen işçilerin kaderleri değil katilleri aynıydı. Aynı Mehmet, Ethem, Ali İsmail, Abdullah, Berkin, Hasan Ferit ile Medeni, Ramazan ve Baki gibi... Bu karanlık günlerde ışık veren tek yol var, işçilerin birliği halkların kardeşliği!