Devrimci İşçi Partisi Lutte Ouvrière Şenliği’nde

Fransa’nın en önemli devrimci Marksist örgütlerinden Lutte Ouvrière’in (İşçi Mücadelesi) yıllık şenliği, 19-21 Mayıs tarihleri arasında Paris yakınlarındaki Presles şehrinde gerçekleşti. Devrimci İşçi Partisi de, son üç yıldır yaptığı üzere, aldığı davet üzerine standı ile şenlikte yer aldı. Başta Fransa olmak üzere tüm dünyadan devrimci örgütlerin yer aldığı Cité Politique’de (Siyasi Alan) yer alan Devrimci İşçi Partisi aynı zamanda alanda bulunan tek Türkiyeli örgüttü.

Devrimci İşçi Partisi olarak festivale Yunanistan’daki kardeş örgütümüz EEK (İşçilerin Devrimci Partisi) ve Fransa’daki kardeş grubumuz ROR (Proleter Devrimci Yeniden Doğuş) militanlarıyla beraber katıldık. Üç örgütün paylaştığı iki stantta, Devrimci İşçi Partisi’nin Suriye’ye yönelik emperyalist saldırıya dair açıklaması İngilizce ve Arapça olarak, Sungur Savran imzalı Ermenistan’daki isyan sürecine dair metin İngilizce olarak, partiyi tanıtan bir broşür Fransızca olarak ve DİP ile EEK’in Siyonizmin Filistin halkına yönelik saldırılarına dair yayınladığı bildiri İngilizce olarak yer aldı. Devrimci Marksizm dergisinin ve Gerçek gazetesinin çeşitli sayıları standımızda yer alırken, DİP’in seçimlere yönelik tavrını açıklayan bildirisini de yine Türkçe olarak şenliğe katılanlara ulaştırdık. Standımızı ziyaret edenlere Revolutionary Marxism’in 2018 sayısını da tanıtma imkânına kavuştuk.

Şenliğin ikinci günü akşam saat 9’da, DİP olarak bir de forum düzenledik. “Macron ve Erdoğan’ın kavgası bir NATO’culuk kavgası” başlığıyla gerçekleştirdiğimiz forumda öncelikle DİP adına bir yoldaşımız Türkiye ve Ortadoğu bağlamında, ardından da ROR adına bir yoldaşımız Fransa'daki son mücadeleler üzerine konuştu. Konuşmalarda Türkiye’de istibdadın ve Fransa’da işçi düşmanı Macron iktidarının NATO’culukta birleştiği belirtildi. ROR’lu yoldaşımız, Fransız emperyalizmi Suriye’yi bombalarken, şenliği düzenleyen Lutte Ouvrière örgütü dahil olmak üzere Fransız solunun internet sitelerinde birkaç metin yayınlamakla yetinmesinin utanç verici olduğunu, Fransız solunun kendi emperyalizmine karşı mücadeleyi komşular pazarda görsün diye yapılan utangaç açıklamalara sınırlandırmasının, ROR’u doğuran koşullardan biri olduğunu vurguladı.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2018 tarihli 105. sayısında yayınlanmıştır.