Türkiye taşıma işçilerinden İran’daki sınıf kardeşleri için dayanışma eylemi

Türkiye taşıma işçilerinden İran’daki sınıf kardeşleri için dayanışma eylemi

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), 22 Aralık Perşembe günü hem hukuksuzca tutuklanan Tahran ve Banliyösü Otobüs İşçileri Sendikası’nın yöneticisi Rıza Şahabi ve diğer sendika üyelerine özgürlük demek için hem de İran’da hakları ve daha iyi yaşam şartları için greve çıkan binlerce taşımacılık işçisiyle dayanışmak için İran Başkonsolosluğu önünde eylemdeydi. 

TÜMTİS adına açıklamayı yapan TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen, TÜMTİS ve Tahran ve Banliyösü Otobüs İşçileri Sendikası’nın, dünyada 20 milyonu aşkın taşımacılık işçisinin üye olduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu’na (ITF) bağlı iki sendika olduğunu ve Rıza Şahabi’nin derhal serbest bırakılması için İran Başkonsolosluğu önünde toplandıklarını vurgulayarak sözlerine başladı. Türkmen, Rıza Şahabi’nin 2010 yılından beri defalarca gözaltına alındığını, en son 1 Mayıs 2022’de ücretleri iyileştirmek için yapılan grevden sonra 18 Mayıs’ta başka işkollarından sendika yöneticileri ve işçilerle beraber tutuklandığını, o günden beri hukuksuzca ve insanlık dışı koşullarda hapishanede tutulduğunu, adil olmayan bir yargılama sonucu 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Mehsa Emini’nin öldürülmesinden sonra başlayan eylemlerin taşımacılık işçilerine de yayıldığını belirten Türkmen, greve çıkan taşımacılık işçilerinin daha iyi yaşam şartlarıyla beraber Rıza Şahabi’nin de özgür bırakılmasını talep ettiklerini, TÜMTİS’in de bu talebi Türkiye’den sahiplendiğini ve İranlı işçilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Türkmen, Rıza Şahabi’nin yapılan hukuksuzluklara karşı açlık grevinde olduğunu ve sağlık durumunun giderek kötüleştiğini de ekleyerek Şahabi’nin ivedilikle özgürlüğüne kavuşturulması gerektiğini bir kez daha yineledi.

Eylem, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Rıza’ya özgürlük istiyoruz!”, “İranlı işçiler yalnız değildir!” sloganlarıyla son buldu.