Marlboro işçileri ekmek ve hürriyet için mücadeleye başladı!

Philip Morris

İzmir Torbalı'da yer alan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında, yıllardır kadrolu işçilerle aynı işi yapan ancak daha kötü koşullarda çalışan Euroserve firmasına bağlı taşeron işçiler, kadrolu işçilerle aynı ücretleri alabilmek ve aynı koşullarda çalışabilmek için DİSK Gıda-İş sendikasında örgütlenme faaliyetine başladılar. Bir aylık bir süre içerisinde işçilerin yüzde 80'inin sendikaya üye olmasıyla sendika çoğunluğu sağladı.

İşçilerin sendikalaşma faaliyetini engellemek isteyen patron önce 4 işçiyi işten attı. Buna karşı işçiler baskıların devam etmesine sessiz kalmayacaklarını duyurdular. Ancak patron 20 Eylül’de bir işçiyi daha işten çıkardı. İşçiler işten atılan arkadaşlarının işe iade edilmesi için iş yerine kapandı. İşçilerin iradesi karşısında geri adım atmak zorunda kalan Euroserve patronu atılan işçileri işe geri aldı.

Patron işçilere savaş açtı, işçilerin cevabı mücadele oldu

Baskıyı arttırmaya çalışan patron daha sonra 16 işçiyi işten çıkardı. İşçiler arkadaşlarına sahip çıkarak fabrika içerisinde ve kapı önünde aynı anda eyleme geçti. Patron işçileri sendikadan istifa ettirmek için fabrikada tuvaletlerin kapılarını kilitleyip, fabrika çevresine hendek kazdırmaya ve duvar örmeye başladı. İşçilerin içeride eylemlerine devam etmeleri üzerine ise 22 Eylül’de işçiler polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı. İşçiler 23 Eylül’de fabrika önünde açıklama yaparak, sendikadan vazgeçmeyeceklerini duyurdu, çadır kurma kararı aldı. Ancak polis çadır kurulmasını engelledi.

Tüm baskılara rağmen taleplerinden vazgeçmeyen işçiler, direnişlerini fabrika önünde devam ettirirken başka alanlara da taşımaya başladı. 27 Eylül’de firmanın Çankaya'da bulunan İzmir ofisi önüne yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması gerçekleştirdiler. 29 Eylül’de Torbalı Ziraat Bankası önünde basın açıklaması düzenleyip, Torbalı pazarında bildiri dağıttılar.

İşçiler işe iade edilip, enflasyon karşısında yaşanabilecek bir ücret alabilmek ve fabrikada eşit şekilde muamele görebilmek için fabrikaya sendikayı sokana kadar eylemlerinden vazgeçmemek konusunda kararlı. Devrimci İşçi Partisi olarak Marlboro işçilerinin haklı ve meşru talepleri için verdiği mücadelede sonuna kadar yanlarında olacağız!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2022 tarihli 157. sayısında yayınlanmıştır.