Lastik-İş Gebze Şubesi’nde iki grev birden: Colgate işçileri kazandı, sıra Corning işçilerinde!

DİSK’e bağlı Lastik-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Colgate-Palmolive ve Corning Optik fabrikalarında işçiler sırasıyla 12 Temmuz ve 14 Temmuz tarihlerinde greve çıktı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) kurulu bulunan Colgate-Palmolive fabrikasında 23 Ocak’ta sendika ile patron tarafı arasında başlayan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 31 Mayıs’ta grev kararı alınmıştı. Hayat pahalılığının bu kadar arttığı ve enflasyon oranlarının bu kadar düşük gösterildiği bir dönemde patronun sefalet ücretini ısrarla dayatması üzerine Colgate işçileri, 12 Temmuz’da şalteri indirdi ve halaylar eşliğinde greve başladı. Kavurucu güneşin altında 17 günlük kararlı mücadelenin ardından Colgate işçileri kazandı. 28 Temmuz’da toplu sözleşme imzalandı.

Colgate-Palmolive işçilerinin hemen ardından yine Lastik-İş’e bağlı Corning Optik fabrikasında ise işçiler 14 Temmuz’da greve çıktı. 17 Şubat’ta görüşmelerin başladığı ve GOSB Tembelova’da bulunan Corning Optik’te aylar içinde ücretleri asgari ücret seviyesine gerileyen işçiler, patronun sefalet ücreti dayatmasını reddetti. ABD’li patronlarının üretim rekorları kırmamışçasına sipariş yokluğunu bahane etmesine karşı Colgate işçileriyle eşzamanlı olarak mücadele yolunu seçti. Patron tarafının devletin sahte enflasyon rakamlarını kullanarak dayattığı teklifleri ellerinin tersiyle itti ve yüzde yüzü aşacak oranda bir zam talebiyle grev pankartını fabrikaya astı, grev çadırını kurdu.

Lastik-İş’e bağlı işçiler emekçi halka yol gösteriyor. Seçimlerden sonra karalar bağlayanların aksine mücadele edenlerin, grev yaparak bileğinin gücüyle hakkını alabildiğini gösteriyor. Mücadelelerinden geri adım atmadan grevine sahip çıkan işçiler halaylarını ve sloganlarını eksik etmiyor, olumsuz hava şartlarına rağmen alanı terketmiyor. Colgate-Palmolive işçileri üretimden gelen güçleriyle, grevle kazandı. Şimdi sıra Corning işçilerinde, grev halayını bir kez daha zafer halayına çevirmekte.

“Hak verilmez alınır” diyen, grev hakkına sahip çıkan Corning işçilerinin kazanımı tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır. Devrimci İşçi Partisi olarak tüm emekçi halkı ekmekleri için şalteri indiren Corning işçilerinin grevine sahip çıkmaya ve destek olmaya çağırıyoruz.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2023 tarihli 167. sayısında yayınlanmıştır.