Çiğli Belediyesi ile Genel-İş el ele işçi kıyımına hazırlanıyor!

Çiğli

İzmir’de CHP’li Çiğli Belediyesi’ne bağlı Çibel A.Ş. emekçileri Ocak ayının başından itibaren asgari ücret zammı sonrası asgari ücretin de altında kalan sözleşmeyi iyileştirme mücadelesi veriyor. Genel-İş sendikası 8 No’lu şubede örgütlü işçiler geçtiğimiz yılın Nisan ayında yapılan sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almış, 6 gün süren grev sonrası işçinin iradesi yok sayılarak Genel-İş ile Çiğli Belediyesi arasında 3 yıllık sözleşme imzalanmıştı. Sözleşme henüz birinci yılını doldurmadan sefalet ücreti hatta açlık ücreti hâlini almış durumda.

 Genel-İş işçinin iradesini kırmaya çalışıyor

 Çibel işçileri, eylemlerini sıklaştırıp gücünü daha fazla hissettirdiği bu süreçte temel atma töreni için İzmir’e gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nun da karşısına dikilip “İşçiler açken başkana huzur yok!” sloganlarıyla ek zam taleplerini tekrar dile getirdi. Bunun üzerine Genel-İş Genel Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayarak bu eylemi “işçi sınıfı bilincinden uzak bir eylem” olarak nitelendirip “kurumsal işleyişe aykırı olduğu” gerekçesiyle eyleme öncülük eden üç işyeri temsilcisini temsilcilik görevinden aldı. Aynı açıklamada “Demokrasi işçinin ekmeğidir!” diyen sendikanın, üyelerini antidemokratik bir kararla patronların önüne atması bürokrasinin CHP ile kurduğu “kurumsal” bağlarını ortaya koyuyor.

Üç temsilcinin temsilcilik görevinden alınması üzerine Çibel emekçileri 21 Ocak Cumartesi günü bir basın açıklaması gerçekleştirerek mücadeledeki kararlılıklarını yineledi ve sendika şube ve genel yönetimini işçi demokrasisine uygun davranmaya davet etti.

 Çibel A.Ş. taarruza geçti!

 Çibel A.Ş. 23 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklama ile Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törende ek zam talebiyle eylem yapan emekçilerden 61’i hakkında disiplin soruşturması başlattığını duyurdu. Açıklamada “Üyesi bulundukları sendikanın da tasvip etmediği bir şekilde dirlik borcuna da aykırı davrandıkları tespit edilmiştir.” Bu açıklama ile görüyoruz ki işçilerin açlık ücretlerini iyileştirmek için mücadele etmeyen sendika yönetimi, tabandan gelen mücadele baskısına rağmen üyelerini yüzüstü bırakmış, işçileri sermayenin önüne atmıştır. CHP’li belediye de buradan aldığı kuvvetle Çibel işçilerine karşı taarruza geçmiştir!

 Açlık ücretine karşı mücadele sürecek

 İşçilerin talepleri mücadelenin başından itibaren oldukça net: Geçen yıl imzalanan sözleşmeye ek protokol ile açlık seviyesinin üzerinde ücret! Genel-İş 8 No’lu şube bu konuda girişimler olduğunu söylese de işçiler mücadele alanında şube yönetiminin tavrını net olarak görüyor. Sendikanın patron taraflı tutumuna karşı iradesine sahip çıkan işçiler seçtikleri temsilcileriyle beraber mücadeleyi sürdürüyor. İşçiler, sendika şube yönetimini de bir an önce yanlıştan dönmeye, bu kavgada işçiden taraf olmaya çağırıyor.