Billur tuz işçileri sermayeyi karşısına alıyor

Ocak ayı başında Tek-Gıda İş Sendikasına üye oldukları için topluca işten atılan 47 Billur Tuz işçisinin fabrika önünde süren direniş eylemi kesintisiz olarak devam ediyor. 95 gündür fabrikanın önünden ayrılmayarak direnişlerini kararlılıkla devam ettiren işçiler 5 Nisan günü eylem tarzlarında niteliksel olarak büyük bir değişiklik yaptılar. Aylardır işlerini geri almak için direnen işçiler Billur Tuz patronunun da bileşeni olduğu AOSB Yönetim Binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Billur Tuz fabrikası önünde direnen işçilere, 257 gündür direnişte olan Menemen Savranoğlu Deri Fabrikası'ndan Deri-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan işçilerin ve Deri-İş Sendikasının yanı sıra, TÜMTİS, HAVA-İŞ, TEZKOOP-İŞ, PETROL-İŞ Sendikalarının İzmir şubeleri ve üye işçileri de destek verdi. Billur Tuz işçilerinin eylemine Devrimci İşçi Partisi'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler de destek verdi.

Fabrika önünde kısa bir konuşmayla başlayan yürüyüş, yaklaşık 1 saat sürdü. Yürüyüş güzergahında bulunan fabrikalarda çalışan işçilerin öğle molasında olmasından dolayı fabrika bahçelerinde ve önlerinde olmaları yürüyüşten haberdar olmalarını sağladı. Yürüyüş sırasında her fabrika önünde direnişe desteğe ve 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya davet eden konuşmalar yapıldı. Diğer fabrikalarda çalışan işçilerin yoğun olarak destek verdiği yürüyüş direnişteki işçilerin morallerinin artmasını sağladı. 1 saat boyunca yolların araç trafiğine kapatılarak gerçekleştirilen yürüyüş sonunda AOSB Hizmet Binası önüne gelindi. Burada emniyet yetkilileriyle, basın açıklamasının yapılacağı yer konusunda kısa bir anlaşmazlığa düşülmesi eylemin gerilimli geçen tek anıydı. Kısa süren tartışmanın fiilen aşılması sonucunda işçiler istedikleri alanda açıklama yapmak için yerlerini aldılar.
Burada yapılan açıklamada, patronların örgütlenmelerinde hiç bir sorun yaşamazken işçilerin örgütlenmeleri halinde hemen kapının önüne konulmasıyla sonuçlandığından bahsedildi. Billur Tuz patronunun da içinde bulunduğu AOSB işverenlerine açık bir mesaj gönderildi. Bilur Tuz işçilerinin sorunu çözülmez ise, atılan işçiler işlerine geri dönmez ise, fabrikada sendikanın varlığı kabul edilmez ise İşverenler için bir cennet olan AOSB'nin artık cennetleri olamayacağı belirtildi. İşçinin kölelik koşulları değişmez ise kendilerinin de huzur bulamayacakları hatırlatıldı. Açıklamanın ardından halaylarla süren eylemin ardından Billur Tuz işçileri fabrika önündeki direnişlerine kaldıkları yerden devam ettiler.
İşçilerin fabrika önünde kalmayacaklarının, artık her alanı direniş yeri yapacaklarının bir başlangıcı olan eylem AOSB işçilerinin örgütlü mücadeleye, sendikal örgütlenmeye davet edilmesi açısından da ayrı bir önem taşıyordu.