Türkiye ekonomisinin damarlarındaki zehir: $ ve €

Türkiye ekonomisinin damarlarındaki zehir: $ ve €

Yabancı para mevduatlarının toplam mevduatlara oranı yüzde 53. Bu oran Türkiye’yi “yüksek derecede dolarize olmuş ülkeler” arasına sokuyor. Yani Türk Lirası pul olmuş, fiilen yabancı para Türk Lirası’nın yerine geçmiş durumda. Yabancı para mevduatlarının yarısından fazlasını Amerikan Doları, üçte birini ise Avro oluşturuyor.

Türkiye’nin 444,9 milyar dolara ulaşan dış borcu Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 56,7’sini oluşturuyor. Bu oran 2001 krizinde ulaşılan yüzde 56,5’lik doruk noktasını aşmış durumda. Dış borcun da yüzde 58’ini ABD Doları, yüzde 32,1’ini Avro oluşturuyor.

Dolar neden yeniden 6 lirayı geçti?

Çünkü Türkiye ekonomisinin damarlarında ABD Dolar’ı ve Avro zehri dolaşıyor. Uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Uyuşturucu müptelaları gibi eğer döviz bulamazsak krize giriyoruz. Dolar ve Avro olmazsa Türkiye ekonomisi üretim yapamaz durumdadır. Çünkü üretimimiz ithalata bağımlıdır. Hem ara malları hem makine ve teçhizat hem de enerji ithal edilir. Dolar ve Avro yoksa üretim durur. Türkiye’nin dış borçları da gördüğümüz gibi Dolar ve Avro cinsindendir. Borç alan emir alır. Döviz borcu milletin boynundaki zincirdir. Borcu ödemediğiniz anda bu zincir sıkılaşır ve nefesinizi keser.

Her krize girdiğimizde ise ekonomik uyuşturucu baronlarının eline düşeriz. Neyimiz var neyimiz yok ise o zehri almak için ortaya dökeriz. Onlar da çaresiz haldeki Türkiye’ye her seferinde daha yüksek fiyattan Dolar ve Avro zehrini satarlar. Yani daha çok faiz isterler.

Nisan ayında Financial Times, Merkez Bankası’nın dolar rezervlerinin, açıklanandan daha az olduğunu söyleyince kur bir anda fırladı. Nisan sonunda ise Merkez Bankası faizleri daha da fazla arttırma mesajı vermeyince de 6 liraya dayandı. ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasını istemediğinde elindeki dolar kozunu rahatlıkla kullanması bundandır. Trump Washington’da hapşırsa Ankara’da yağmur yağması bundandır. Türkiye’nin ABD ve AB emperyalizminin kölesi olmasının sebebi ekonominin damarlarında akan yabancı para zehridir.

Türkiye’yi dolar zehirinden kurtarmak lazım!

Türkiye’nin bu zehirden kurtulması için kesin ve net önlemlere ihtiyacı vardır. Aynı bir uyuşturucu müptelasının tedavisi gibi. Dolar, Avro ve diğer yabancı paraların serbest dolaşımı yasaklanmalı ve devlet kontrolüne alınmalıdır. Dış borç kesin olarak reddedilmelidir. Kapitalistler ekonomi batar diyecektir. Uyuşturucu müptelası da eroin bulamadığında öleceğini düşünür. Oysa hayat zehirden kurtulduğunda başlar!    

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2019 tarihli 116. sayısında yayınlanmıştır.