Türk Metal mücadele etmeden bir sözleşmeyi daha oldu bittiye getirdi! - Bursa Tofaş’tan bir işçi

Türk Metal mücadele etmeden bir sözleşmeyi daha oldu bittiye getirdi! - Bursa Tofaş’tan bir işçi

Eylül ayından itibaren MESS ile Türk Metal arasında beş altı tane görüşme yapıldı. En son yüzde 10, üç yıllık bir teklifte bulundu. MESS bu teklifinde diretti. Bu durum üzerine fabrikalarda eylemlerimiz artmaya başladı. Fabrika içinde tüm işçi arkadaşlar MESS'in dayattığı sefalet sözleşmesine tepki gösterdi. İstediğimiz sözleşmeyi alabilmemiz için eylemlerimizi arttırmamız gerekiyordu. Türk Metal MESS'e karşı tepki göstermek için miting yapmaya karar verdi. Mitinge binlerce metal işçisi katıldı. Metal işçileri olarak bu sözleşmenin bizim için ne kadar önemli olduğunu biliyorduk. Meydanı dolduran işçiler ne kadar kararlı olduğunu ve MESS'in dayattığı sefalet sözleşmesine karşı mücadele edilmesi gerektiğini inancı ve coşkusuyla gösterdi. Meydandaki herkes grev sloganını dilinden düşürmedi. Bu düğümü greve çıkarak çözebilirdik.

Mitingde Pevrul konuşmasında "eylemse eylem grevse grev” dese de grev tarihini açıklamasını beklerken devamlı MESS ile uzlaşmadan bahsetti. Fabrikalarda yarım saat toplamda bir saat iki vardiya ile birlikte iş durdurma eylemleri yaptık. MESS ve Tofaş yönetimi bu eylemlerden çok rahatsız oldular. Bunun üzerine MESS Türk Metal’i tekrardan görüşmeye çağırdı. Görüşme yedi saat sürdü. Görüşmenin ardından MESS ile sonraki akşam tekrardan bir görüşme yapılacağı açıklandı. TİS’in imzalandığı geceden saatler önce, Türk Metal’in %15,60’a imza attığı haberi fabrikada ağızdan ağıza dolaştı. Herkes tepki gösterdi. Gerçek enflasyon oranı %6’larda olmadığı için, bu kabul edilecek bir anlaşma değildi. Fabrikada tartışmalar devam ederken bu haberin yalan olduğuna dair bilgiler yayılmaya başladı. Türk Metal şube başkanları kendi facebook hesaplarında paylaşıp geri sildiler. Bilginin nerden yayıldığı belli.

Zaten, TİS görüşmeleri başlamadan bir hafta kadar önce fabrikada %15 ile %18 arasında olacak dedikoduları dönüyordu. Her dönemde olduğu gibi algı yaratmaya çalıştılar. Görüşme bittikten sonra MESS ile anlaşıldığını sabah sözleşmenin açıklanacağını söylediler. Pevrul Kavlak zafer diyerek %17 ve 2 yıllık bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. Fabrikadaki birçok kişi ilk başta sözleşmenin iyi olduğunu düşünse de 2017’de imzalanan sözleşmeden sonra enflasyonun artmasıyla birlikte aldığımız tüm zam boşa gitmişti. Bugünkü imzalanan sözleşmeye baktığımızda geçen sözleşmeden kalan açığı bile kapatmadı. Pevrul yine bize sormadan sözleşmeyi oldu bittiye getirdi. Sözleşmeye zafer diyerek bizi yine sattı.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2020 tarihli 125. sayısında yayınlanmıştır.