Madencinin kaderinde ölüm değil direniş var, zafer var!

2014 Soma katliamından sonra işten çıkarılan ve o günden beri tazminatları ödenmeyen, emeklilik hakları gasp edilen yaklaşık 3500 maden işçisi adına 60 madenci 5 senedir yapılan oyalama ve hak gaspına karşı 5 Ekim'de Ankara Enerji Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştireceklerdi. Madencilerin 5 Ekim'de Soma'dan başlayan yürüyüşleri izinli olmasına rağmen Manisa Kırkağaç bölgesinde durduruldu. İzinli yürüyüşleri engellenen madenciler bu bölgede çadır kurarak direnişe başladı. Madenciler direniş boyunca her gün baret vurma eylemi yaptı ve çevre köylerdeki tazminat mağduru madencilere ulaşarak eylemliliklerini güçlendirdi. Bu süre içinde Enerji Bakanlığı ve TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) yetkilileri ile iki görüşme gerçekleştirildi. İkinci görüşme de karara bağlanamayıp tazminatların ne zaman ödeneceği kararlaştırılmayınca madenciler direnişlerinden geri adım atmayacaklarını, tazminatlarını almadan bu yoldan dönmeyeceklerini duyurdu ve direnişlerine bulundukları bölgede devam etti. Bunun üzerine Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğündeki direnişin 32. gününde Enerji Bakanlığı yetkilileri ile madenci heyetinin üçüncü ve son görüşmesi gerçekleşti.

Madenciler direnişle kazandı, sıra tazminatın ödenmesinde

  Tazminat ve alacakların ödenmesi konusunun karara bağlandığı görüşme Enerji Bakanı yardımcısı ile gerçekleştirildi. Görüşmede Somalı tazminat mağduru tüm madencilerin, TKİ'ye dilekçe ile başvurmaları durumunda tazminatların Ocak 2020'ye kadar ödenmesi kararlaştırıldı. Atabacası, Işıklar ve Uyar Madencilik işçileri için tüm rödovanslı iş yerlerini kapsayacak şekilde ayrıca Ermenek katliamında tazminatlarını alamayan ailelerin tazminatlarının mecliste çıkarılacak yasal düzenleme ile TKİ tarafından ödenmesi kararlaştırıldı.
Madenciler, bu direnişin Türkiye’nin her yerinde devlet gözetiminde patronlar tarafından işten atılan, sendikal hakları gasp edilen, kıdem ve ihbar haklarına el koyulan ve direnişte olan işçilerle kardeşleşme pratiği olduğunu ve tüm işçi sınıfa güç vereceğini ifade ediyor.
 Tüm bu gelişmeler sonucunda madenciler, Kırkağaç Çam'ında sürdürdükleri direnişi sonlandırdı. Fakat direnişlerini sonlandırsalar da tazminatlarının son kuruşunu alana dek haklarının peşinde olduklarını ayrıca mahallelerde, köylerde ve yeni madenlerde örgütlenmeyi sürdüreceklerini kararlılıkla belirtiyor.