Soma’da madenciler sendika hakları için mücadeleye devam ediyor

Soma’da madenciler sendika hakları için mücadeleye devam ediyor

Manisa Soma’da AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun patronu olduğu Fernas Madencilik’te işçiler sefalet ücretlerine, ağır çalışma şartlarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına karşı Bağımsız Maden İş sendikasında örgütlendi. Önce işten atılan, ardından iş durdurup direnişe geçtiği için gözaltına alınan, sendikalarına ve sendikal haklarına sahip çıkan işçiler mücadeleye kararlılıkla devam ediyor.

Madencilerin iş, aş ve hürriyet mücadelesi

Fernas Madencilik anayasal haklarını kullanarak Bağımsız Maden İş sendikasında örgütlenen işçilerden 6 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler direnişe geçerken içerideki işçiler de 26 Ağustos’ta sendikaları öncülüğünde iş durdurarak fiili greve başladı. Anayasayı çiğneyen patronun imdadına devlet yetişti ve Jandarma işçilere saldırarak 70 işçiyi gözaltına aldı.

30 Ağustos’ta maden önünde basın açıklaması yapmak için aileleriyle birlikte bir araya gelen madencilere Jandarma yine saldırdı. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, sendika Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işten çıkarılan iki maden işçisi ve bir de madenci eşi jandarma tarafından gözaltına alındı.

Maden işçileri madende işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, ağır şartlar ve risk altında çalıştıklarını dile getiriyor. İşçiler güvenli koşullarda insanca bir şekilde çalışmak istiyor. Ücretlerin çok düşük olduğu madende sefalet koşullarından kurtulmak için mücadele ediyor. Bunların yanında hürriyetleri için, anayasal bir hak olmasına rağmen gasbedilen sendika seçme ve sendikada örgütlenme haklarına sahip çıkabilmek için mücadele ediyor. Somalı maden işçilerinin iş, aş ve hürriyet mücadelesi tüm işçilerin ve emekçilerin mücadelesidir ve bu mücadeleye tüm işçi ve emekçiler sahip çıkmalıdır!