Soma Maden Katliamı davasında sorumlular ödüllendirildi!

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen Soma Maden Katliamına ilişkin, sorumlu kamu görevlilerinin yargılanması sebebiyle madenci aileleri tarafından yapılan şikayetlere ilişkin Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 29 Nisan’da karar verildi. Yargılananlar için adeta ödül niteliğinde olan davada sorumluların bir kısmı davaya dahil edilmedi, 28 sanıktan 10’una beraat kararı verildi, 18 sanığa ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında cezalar verildi.
Asıl sorumlular yargılamaya dahil edilmedi!
2014 yılında Soma’da yaşanan katliama ilişkin açılan soruşturmada, sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin (başbakan, bakanlar, bakanlıklardaki görevliler ve memurlar) yargılanması için de suç duyurusunda bulunulmuştu. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı kamu görevlileri için yapılacak soruşturmaların özel izne tabi olması sebebiyle dosyaları ayırmış, 2015 yılında ayrı ayrı soruşturma izni verilmemesi kararları verilmişti.
Ayrılan dosyaların bir kısmı çeşitli gerekçelerle tamamen kapatılırken, 28 memurun olduğu dosya hakkında verilen soruşturma izni verilmemesine dair karar Anayasa Mahkemesine taşınmış, 2023 yılında yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bu memurlar hakkında soruşturma yürütülmesi ve dava açılması gerektiği kararı verilmişti. Verilen karara istinaden 2023 yılında tekrar başlatılan soruşturmada alelacele, ilgili memurlar hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan iddianame hazırlanmış ve 2024 yılında dava açılmıştı. Açılan davada müşteki avukatları ve aileler ısrarla dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilerek sanıkların yaralama ve öldürme suçlarından yargılanmasını talep etti ancak mahkeme dava sürecinde asıl olan mahkeme huzurunda sözlü şekilde ifade vermek ve müşteki avukatlarına soru sorma hakkı tanımak iken, bu usulleri görmezden geldi. Sanıkların gelmeden verdikleri yazılı savunmalar bile kabul edildi. Davada 28 sanıktan 10’u beraat kararı alırken, diğer sanıkları hakkında ödül gibi cezalar verildi.
Soruşturmaya dönemin başbakanı, enerji bakanı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve sorumlu müsteşarların ve alt kademedeki müdürlerin dahil edilmesi gerekirken, yargı eliyle bu sorumlular korundu. Haklarında yapılan şikayetlerin tamamı kapatıldı. Haklarında dava açılan alt kademelerdeki memurlar da açıkça korundu.
İş cinayetlerine karşı çözüm işçi denetiminde kamulaştırma!
2014 yılında yaşanan Soma Maden Katliamından sonra yaşanan süreç, devletin patronları koruduğunu açıkça gösterdi. Maden sahiplerinin yargılandığı ana davada, sadece madencilerin avukatları tutuklu. Bu durum patronlara her türlü hukuksuzluğu yapma cesareti veriyor. Soma Maden Katliamı dosyasından sonra, Ermenek ve Amasra’da da büyük maden katliamları yaşandı. Tüm bu katliamları durdurmanın yolu gerekli önlemleri almayan patronlara ait madenlerin işçi denetiminde kamulaştırılmasıdır.