Madencilere gözaltı, patrona yeni maden sahası

23 Temmuz’da maden işçilerinin mücadeleyle mecliste çıkardıkları yasayla birlikte Soma Holding’e bağlı rödovanslı sahalardan Atabacası, Işıklar, Geventepe ocaklarındaki madencilerin tazminatlarının ödenmesi yasa ile kararlaştırıldı. Torba yasayla tazminatların ödenmesine karar verilmesine rağmen rödovanslı sahalardan olan Uyar Madencilik işçileri ise yasa kapsamı dışında bırakıldı.

Kapsam dışında bırakılarak tazminatlarını alamayan Uyar Madencilik işçileri “Atabacası, Işıklar, Geventepe rödovans da bizimkisi kölevans mı?” diyerek 12 Ekim’de Soma’dan Ankara’ya doğru yola çıktı. Aynı gün, 1 seneyi aşkın süredir maaşlarını ve tazminatlarını alamayan Ermenek Cenne ve Seba Madencilik işçileri de Bağımsız Maden-İş sendikası öncülüğünde Ermenek’ten Ankara’ya yürüyüşe geçti. Ermenekli madencilerin yolu jandarma tarafından kesilerek yürüyüşleri engellendi.

Somalı madenciler geri dönmemekte kararlı

Somalı madenciler, Soma çıkışından 5 km sonra jandarma tarafından yolları kesilerek abluka altına alındı. Soma Mezarlık mevkiinde çadırlar kurarak haklarını alana kadar eve dönmeyeceklerini, Ankara’ya gitmek için kararlı olduklarını ısrarla dile getiren madenciler burada bulundukları süreçte TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) ile bir görüşme gerçekleştirdi. Fakat TKİ yetkilileri sorunu çözmek için kendilerinin yetkili olmadığını belirterek yıllardır olduğu gibi yine oyalama taktiğine başvurdu. Bunun üzerine madenciler gece yarısı tekrar yola çıkarak Salihli’ye ulaştı. Burada madenciler ve sendika yetkililerinden toplam 31 kişi gözaltına alındı. Öğlen vakitlerinde serbest bırakılan madenciler, Salihli Demokrasi Meydanı’nda bir açıklama yaparak müzakereye açık olduklarını, ancak talepleri karşılanmazsa Ankara yürüyüşünde ısrarcı olduklarını ifade ettiler.

Maden işçileri hakları için mücadele ededursun, Uyar Madencilik’e iki yeni maden sahası ruhsatının daha verildiği bilgisi duyuldu. Hakları için Ankara’ya yürümek isteyen madencilerin yürüyüşünü engelleyen devlet, Uyar Madencilik patronlarına iki yeni maden sahası ruhsatı vererek bir kez daha işçinin karşısında, patronların yanında olduğunu göstermiştir. Uyar Madencilik işçilerinin seneler süren tazminat mücadelesinde de görüldüğü gibi madencilerin nefes alabileceği madenler için çözüm, madenlerin işçi denetiminde kamulaştırılmasıdır. İşçi denetiminde kamulaştırma, madencilerin haklarının gasp edilmesinin önüne geçmenin yanı sıra madenlerde katliamların da son bulmasını sağlayacaktır.