Madencilerde yılgınlık yok, mücadele var!

Madencilerde yılgınlık yok, mücadele var!

Somalı ve Ermenekli madencilerin tazminat mücadelesi devam ediyor. Rödovanslı maden sahalarındaki tüm madencilere haklarının ödenmesini düzenleyen ve 23 Temmuz’da çıkan yasaya Uyar Madencilik çalışanı 748 işçi dâhil edilmemişti. Bu iş yerinde çalıştıkları dönemde yaşanan patlama sonucu gözlerini, bacaklarını kaybeden madenciler ise hâlâ iş kazası tazminatlarını alamadı. Somalı madenciler “Atabacası, Işıklar, Geventepe rödovans da bizimkisi kölevans mı?” diyerek 12 Ekim’de Soma’dan Ankara’ya doğru yola çıktı. Aynı gün, Ermenek’te Özbey ailesine ait Cenne ve Seba ocaklarında çalışan madenciler de aylardır ödenmeyen maaş ve tazminatları için Ermenek’ten Ankara’ya yürüyüşe geçti.

Somalı ve Ermenekli madencilerin yolları, yürüyüşe çıktıkları ilk gün jandarma tarafından kesildi ve jandarma işçilere saldırdı. Baskılara teslim olmayan madenciler, Ankara yürüyüşünde kararlı olduklarını belirterek bulundukları yerde direnişe geçti. Direniş sürerken Somalı madenciler TKİ yetkilileri ile Ermenekli madenciler ise Valilikle, sorunların çözümüne ilişkin bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Önceki senelerde çeşitli oyalama taktikleriyle evlerine gönderilen madenciler, bu sefer resmi protokol yapılıncaya kadar evlerine dönmeme, direnişlerine devam etme kararı aldı.

Somalı madenciler Kırkağaç Çamlık’a çadır kurdu, Ermenekli madenciler ise eşleri ve çocuklarıyla Güneyyurt Meydanı’nda nöbet tutuyor, orada yatıp kalkıyor. Maden işçileri hakları için mücadele ederken, Uyar Madencilik patronlarına iki yeni maden sahası ruhsatı daha verildi. Haklarını isteyen işçilere saldıran, önlerine barikat kuran iktidar, Uyar Madencilik patronlarına hesap sormak şöyle dursun yeni ruhsatlar vererek bir kez daha işçinin karşısında, patronların yanında olduğunu gösterdi. Geçmişten bugüne AKP hükümetinin özelleştirme politikaları madenlerde haksızlıktan, katliamdan başka bir şey getirmedi, getirmeyecek. Maden işçilerinin haklarının gasp edilmesinin önüne geçecek ve maden katliamlarına son verecek olan tek yol madenlerin işçi denetiminde kamulaştırılmasıdır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Kasım 2020 tarihli 134. sayısında yayınlanmıştır.