İstanbul Avcılar Belediyesi: Direniş bitti, mücadele bitmedi!

Avcılar Belediyesi’ne bağlı taşeron temizlik şirketi Tomurcuk’ta çalışırken Belediye-İş sendikasında örgütlendikleri için haksız şekilde işten atılan işçiler belediye binasının karşısında çadır kurarak altı aydan fazla süre direnmişlerdi. CHP’li Avcılar Belediyesi sorumluluğu başlangıçta üstlenmemiş, işçiler direnişten vazgeçmeyince CHP vekilleri ve yöneticileri duruma dahil olmak zorunda kalmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yardımcılarını görevlendirmiş, işçilerin atıldıkları temizlik işlerine değil fen işlerine alınacağına dair bir protokol hazırlanarak imzalanıp sendikaya verilmişti. Belediye, işe alım sürecinde işçilerle on kişilik gruplar halinde görüşüp işe alımları parça parça ve bir ayı aşkın bir sürede tamamladı. İşçiler, Avcılar Firuzköy’de yeni açılan şantiyede Avcılar Belediyesi’ne bağlı taşeron fen işleri şirketinde işbaşı yaptı.

Belediyenin farklı bir taşeronunda işçilerin işe başlamış olması ilk bakışta kazanım gibi görünebilir fakat belediyenin, işçileri atıldıkları temizlik işleri yerine fen işlerine başlatması temizlik işlerinde örgütlülüğün bitmesi anlamına geliyor. Ayrıca işçilerin işe başladığı, belediyeye bağlı fen işlerindeki taşeron firmanın ihalesi iki ay sonra bitiyor. Yeni şirket geldiğinde büyük bir işçi kıyımı olma ihtimali de mevcut.

Sendikanın direniş sürecinde işçileri her fırsatta eğitimler ve toplantılar aracılığıyla sınıf bilinciyle donatması ve öncü işçilerden oluşan komiteler oluşturması için yeterli zamanı varken, sendika çoğu kez işçilerden gelen eylem çağrılarına dahi kulaklarını tıkadı ve hatta bastırmak için uğraştı. Direnişe başlamadan önce sıkı bir örgütlülük oluşturamamış işçiler sendikanın pasif tutumunu aşan bir mücadelede başarılı olamadılar. Sonuç olarak CHP, belediye ve taşeron şirket direnişten küçük yaralarla kurtuldu ve temizlik işlerinden sendikayı çıkarmış oldu. Fakat Avcılar Belediyesi işçileri için mücadele hâlâ devam ediyor. Şimdi zaman, OHAL’e karşı ilk mücadeleyi vermiş işçi direnişi olarak örgütlülüklerini sağlamlaştırarak belediyenin tamamına ve hatta diğer belediyelere taşıma zamanı.

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Aralık 2016 tarihli 86. sayısında yayınlanmıştır.