Joan Baez konserinde halk isyanına selam

İstanbul Caz Festivali kapsamında dün gece (1 Temmuz) Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda Joan Baez sahne aldı. Konserde Nâzım Hikmet'in "Hiroşima" şiirinden Zülfü Livaneli'nin bestelediği "Kız çocuğu" şarkısını seslendiren Joan Baez, konserin sonlarına doğru Kardeş Türküler'i sahneye davet etti ve onlarla birlikte Kardeş Türküler'in Gezi ile başlayan halk isyanı sırasında bestelediği "Tencere tava hep aynı hava" şarkısını söyledi. Bu sırada sahnenin iki yanında yer alan ekranlara bir resim yansıtıldı. Bu, Haydar Özay’ın Gezi resmi idi.

Özay, uzun bir çalışma sonucunda geçici olarak Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin Karaköy’deki binasının terasının duvarında sergilenen bir Gezi resmi yapmıştı. Tuval üzerine yapılmış 5 x 10 metre boyutlarındaki bu resim, bundan sonra çeşitli mekânlarda da gösterilecek. İşte Baez’in konserinin Gezi ile ilgili bölümünde sahnenin arkasındaki perdeden gösterilen resim buydu. Resimde gezi şehitlerinin yanı sıra çeşitli semboller aracılığıyla o büyük isyana damga vuran dinamikler dile getiriliyordu.

Joan Baez'in Kardeş Türküler'le birlikte söylediği şarkı bittiğinde alkışlara "Her yer Taksim, her yer direniş!" sloganları eşlik etti. Joan Baez, hemen ardından en sevilen şarkılarından "Donna Donna"yı söylerken Kardeş Türküler şarkının bir bölümünü Kürtçe söyledi. 

 

Dün gece Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda Joan Baez, Kardeş Türküler'i sahneye davet etti ve Gezi ile başlayan halk isyanı sırasında grubun bestelediği "Tencere tava hep aynı hava" şarkısını birlikte söylediler. Bu sırada sahnedeki ekranlara Haydar Özay'ın yaptığı Gezi resmi yansıtıldı. Resimde isyan şehitlerinin yanı sıra çeşitli sembollerle halk isyanına damga vuran dinamikler dile geliyordu. Şarkının bittiğinde alkışlara "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı eşlik etti.

Posted by Gerçek Gazetesi on Thursday, July 2, 2015