İzmir’de üç fidan anması

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişinin yıl dönümünde İzmir'de gençlerin, işçilerin ve emekçilerin katılımıyla anıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan anmada, Devrimci İşçi Partisi’nin de arasında bulunduğu kitle tarafından bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadele çağrısı yapıldı.

HDK bileşenleri ve Halkların Köprüsü Derneği üyelerinin  “Biji Bratiya Gelan” yazılı pankartı arkasında toplanan kitle tarafından “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Biji Bratiya Gelan”, “Devrimciler Ölür, Devrimler Sürer”, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür” sloganları atıldı. Gençler kortejin en önünde Denizlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartları taşıdı.

Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, ortak basın açıklamasını Emek Gençliği Merkezi Gençlik Yöneticisi Pınar Çetinkaya okudu. Denizlerin, tam bağımsız Türkiye ve barbarlığa karşı sosyalizm için kavgaya atıldığını ifade eden Çetinkaya "Onlar yalnızca kahramanlıklarıyla değil aynı zamanda mücadele eden halk kitleleriyle, işçilerle, köylülerle de birlikte oldukları için anılmaktadırlar. Bunun için onyıllardır devam eden Kürt halkının özgürlük mücadelesinde de Denizler, Kürt halk mücadelesi dinamiği olarak değerlendirilmişler ve bunu hak etmişlerdir. Denizler hem emperyalizme karşı mücadele etmiş hem de özgürlük mücadelesi vermişlerdir" dedi.

Bu 1 Mayıs’ta da görüldüğü gibi devrimcilerin Denizlerden ve geçtiğimiz isyanlar sürecinden aldığı güçle mücadele ettiğini dile getiren Çetinkaya şunları söyledi  "Birleşerek kavgaya atıldığımızı ne kadar güçlü olduğumuzu gördük. Haziran Direnişi’nde de Denizler nasıl kazanacağımızı öğrettiler bizlere, bir kez daha. İşte buradayız, bir aradayız. Newroz meydanlarından barış taleplerimizle geldik. 1 Mayıs’ın öfkesi ve coşkusuyla toplandık. Haziran direnişinde kaybettiğimiz fidanlarımızla geldik. Mazlum Doğanların Haki Karerlerin, Kemal Pirlerin, Mahir Çayanların, İbrahim Kaypakkayaların direnciyle, özgürlüğe olan tutkusuyla toplandık".

Denizlere verdikleri söz için sokaklarda olduğunu vurgulayan Çetinkaya "NATO üsleri, füze kalkanları emperyalizm işbirlikçisi AKP hükümetinin silahları oldu artık.  AKP hükümeti Ortadoğu halklarına Osmanlı kılıcı sallıyor. IŞID, El Nusra gibi çeteler kadim halkları katlediyor, topraklarından ediyor. Ama Halklar direniyor, direndikçe kazanıyor ve kazanacak, Rojava kazandı, kazanacağız" dedi.  Çetinkaya’nın yaptığı basın açıklamasının ardından söz alan HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü; “Bundan 43 yıl önceki Denizler ve Mahirler omuz omuza mücadele etmişlerdir. Bu sebeple Denizleri, Mahirleri, İbrahimleri hep birlikte anmalıyız. Bu birliktelik birbirlerinden siyasi olarak ayrılmış devrimci grupların bu büyük mücadelesinin bir araya gelişlerinin sembolüdür, aynı bugün bizim burada bir araya gelişimiz gibi” diyerek birlikte, omuz omuza mücadele etmenin önemini vurguladı.

Açıklamanın ardından denize atılan karanfiller ile etkinlik son buldu.