İstanbul’da Lübnanlı tutsak Georges Abdallah ile dayanışma eylemi

Türkiye’de yaşayan Filistinliler ve Filistin halkının Türkiyeli dostları, 21 Ekim 2016 Cuma akşamı, İstiklal Caddesi girişinde bulunan Fransız Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaparak, 32 yıldır Fransız hapishanelerinde bulunan Lübnanlı sosyalist George Abdallah’ın tutsaklığını protesto ettiler. 

 

Samidoun Esirlerle Dayanışma Ağı’nın çağrısı ile konsolosluk önünde saat 19:00’da yapılan basın açıklaması, Arapça ve Türkçe konuşmalar ve sloganlarla başladı. Ardından, Türkiye’de yaşayan bir Filistinli tarafından Arapça basın açıklaması okundu. Açıklamada, Abdallah’ın mücadelesi selamlandı. Tutsaklığında Fransız ve ABD emperyalizminin Siyonizm ile işbirliği teşhir edilerek, Abdallah’ın derhal serbest bırakılarak Lübnan’a iade edilmesi istendi. Açıklama sırasında Georges Abdallah’ın mücadelesini ve tutsaklığını anlatan Türkçe bildiriler dağıtıldı. 

 

Georges Abdallah Kimdir?

 

1951 yılında El-Kubaiyat’da doğan Lübnanlı Georges İbrahim Abdallah, önceleri Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi ve daha sonra da FHKC üyesi olarak sosyalist mücadeleye katıldı. 1982’de Lübnan’ın Siyonist İsrail tarafından işgal edilmesinin ardından işgale karşı silahlı direnişte yer aldı. Bu faaliyetlerinden dolayı 1984 yılında Fransa tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi. Fransız hukukunun rutin uygulamalarına göre 1999’dan itibaren salıverilebilecek durumda bulunan Abdallah’ın tahliyesi ve Lübnan’a iadesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da girişimleri ile defalarca engellendi.