ESHOT emekçileri: servislerimizi geri istiyoruz

ESHOT basın açıklaması

İmzalanan toplu iş sözleşmesi sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan kamu emekçilerine kontörlü ulaşım kartı verilmişti. ESHOT Genel Müdürlüğü ise ulaşım kartı verilmesini fırsata çevirerek çalışanların işçisi memuruyla kullandığı servisleri kullanımdan kaldırdı. Emekçiler Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu şube önderliğinde 11 Eylül salı günü servislerin geri koyulması talebiyle genel müdürlük önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. ESHOT idaresi tarafından açıklamaya basın alınmadı. Eylemde açıklamayı, Tüm Bel-Sen Şube yönetim kurulu üyesi ve ESHOT emekçisi Buse Engin okudu.

Şehir merkezinden çok uzakta olan Buca'nın Gediz semtinde bulunan genel müdürlüğe ulaşım ağının zayıf olduğunu, servislerin kaldırılmasıyla çalışanların 2 ila 4 vasıta değiştirerek işyerine gelmek zorunda kaldığını belirten Engin her gün farklı yöntemler deneyerek daha kısa nasıl ulaşım sağlayabileceğine kafa yoran personelin daha işe başlamadan bütün enerjisini kaybettiğini vurguladı. İzmir’in ulaşım konusundaki kilit kurumu olan ESHOT'un kendi çalışanlarının ulaşım sorununu çözemediğini, daha kötüsü servisler varken yaşamadıkları bir ulaşım sorunu yaşatmakta olduğunu söyledi.

Şehrin 18 ilçesinde ikamet eden ve ikamet planlarını servis ağına dayanarak yapan personelin özellikle uzak ilçelerde sabah ilk sefer olan 06:00'ya binerek zar zor işe yetişebildiğinin altını çizen Engin, ulaşımın en az yoğunlukta olduğu yaz döneminde personel için 2 saati bulan ulaşım mesaisinin kış aylarında okulların açılmasıyla oluşacak yoğunluk, trafik ve hava şartları nedenleriyle içinden çıkılamaz bir çile ve mesaiye yetişememe halini alacağını ifade etti. Ayrıca yüzde 87'sinin medeni durumu evli olan ESHOT'ta özellikle kreş çağında çocuklu ailelerin kreş açılış ve kapanış saatlerinden dolayı büyük sorun yaşadığını sözlerine ekledi.

Engin sözlerini "ESHOT Genel Müdürlüğü çalışanların taleplerini göz ardı eden, ulaşım kartının verilmesini servislerden kurtulmak için bir fırsata dönüştüren bir tutumdan vazgeçmelidir. Sendikamız Tüm Bel-Sen ile görüşülmeli ve ESHOT çalışanlarının pratik önerileri ile pekâlâ süratle çözülebilecek bu sorun üzerinde birlikte kafa yorulmalı, daha önce kullanılan tüm servislerin uygun bir formülle aynı güzergahlarda çalışması sağlanmalıdır." diyerek sona erdirdi.