Akşam Okulu’nun bu haftaki dersi: “11. yıldönümünde Gezi ve halk isyanının sınıf karakteri’’

Akşam Okulu’nun bu haftaki dersi: “11. yıldönümünde Gezi ve halk isyanının sınıf karakteri’’

Devrimci İşçi Partisi İkitelli’de “Dünyayı anlamamız ve onu değiştirmemiz lazım!” şiarıyla başlattığı Akşam Okulu derslerine yaklaşık iki yıldır devam ediyor. 19. dersin konusunu “11.Yılında Gezi: Halk İsyanının Sınıf Karakteri” oluşturdu. Sunumu Devrimci İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek yaptı. 

Yoldaşımız sunumuna halk isyanına giden yolun arka planını, Arap devrimleriyle ilişkisini, dönemin siyasi konjonktürünü, ekonomik koşullarını ve siyasi iktidarın toplum üzerindeki baskısını anlatarak başladı. Tüm bu koşulların bir araya gelmesiyle isyanın kaçınılmaz olduğunu, Gezi parkındaki ağaçların kesilmesi ve kolluk güçlerinin her türlü eyleme zalimce müdahale etmesini ise bardağı taşıran son damla olarak aktardı. Her ne kadar Gezi Parkı ile özdeşleşmiş olsa da devletin resmi rakamlarında bile 81 ilin 80’ine yayılan bir halk hareketi olduğundan yola çıkarak yaşananın esas olarak bir halk isyanı olduğunu, Gezi ile sınırlı olmadığına dikkat çekti.

Yoldaşımız Gezi ile başlayan halk isyanının dinamiklerini ayrıntılı olarak ele alırken Gezi’nin ihtişamının yanında zaafları üzerinde de ayrıntılı olarak durdu. Halk isyanının işçi sınıfı ile buluşamadığını, işçi sınıfının kendi örgütlülüğü ve eylem biçimiyle isyanın içinde yer alamadığını ayrıca belirtti. Dölek’e göre halk isyanının diğer önemli zaafı ise Kürt halkının yıllardır verdiği mücadeleyle yeterince ve örgütlü biçimde kucaklaşamamasıydı.

Yoldaşımız sunumunu bitirirken Gezi ile başlayan halk isyanının bir nostalji günü olarak anılmaması, Gezi’den gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini ve gelecekte yaşayacağımız başka toplumsal hareketlenmelere de böylece hazırlanabileceğimizi belitti.

On dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz dersimiz mahalle halkının soru ve katkılarıyla sona erdi. Akşam Okulu düzenli sürdürdüğü dersleriyle emekçi halkı bilinçlendirmeye ve örgütlemeye hizmet etmeye devam edecek.