İran’da isyan!

 

Kum fırtınaları ardından sürekli elektrik ve su kesintileri yaşayan İran’da, Huzistan eyaleti halkı sokağa döküldü. Devletin rant amaçlı yaptığı sayısız setler, bilinçsiz ekosistem politikası, göllerin bölgede kurumasına yol açmış durumdayken, senelerdir herhangi bir iyileştirme yapılmadı. Huzistan sekiz sene boyunca İran-Irak savaşından çok zarar görmenin yanı sıra, petrolun en yoğun çıkarıldığı bölge olduğu için kimyasal kirliliğin standartların çok üstünde olduğu bir bölge. İşsizlik ve göç bölgenin başka kritik sorunlarındandır.

Doğal yaşamın felç olduğu bu bölgede, halk yasaklara rağmen sokağa dökülüyor. Ulusal Ahvaz demir çelik fabrikasının işçilerinin de sokağa çıkmasıyla bu protestolar farklı bir boyut kazanmaktadır. Göstericilerin çoğunluğunu kadınların oluşturması da dikkat çekiyor. Yönetim, çeşitli stratejilerle halkın isyanını bastırmaya çalışsa da halk azimli bir şekilde örgütleniyor.

Bölgede yaşayan Araplar İslam cumhuriyetinin azınlıklara olan ayrımcı politikasından uzun süredir mutsuz. Yönetim, halk isyanını (sözde “bölücü Arap”ları) bastırmak için başka komşu eyaletlerden insan topluyor ve halkları birbirine düşürerek isyanı bölmeye çalışıyor. Ama halk, “Huzistan hastadır, işsizdir ama uyanmıştır!”, “ Huzistan, İran’ın üvey evladı değildir!” sloganlarını Farsça ve Arapça atarak yanıtlıyor.

Halkın, devrim muhafızlarının bir merkezine baskın yapmış olduğu ifade ediliyor. Güvenlik güçlerinin şimdilik sadece göz yaşartıcı bombalarla karşılık verdiği belirtiliyor.