Üniversiteye vurulan zinciri kır, barikatı aş, kayyım rektörü devir!

Cumhurbaşkanı kararıyla 2 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan kayyım Melih Bulu’ya karşı öğrenciler 4 Ocak Pazartesi günü Güney Kampüs önünde eylemdeydi. Eyleme katılan çeşitli üniversitelerden 1.000’i aşkın öğrenci yapılan atamaya karşı “Kayyım rektör istemiyoruz!”, “Melih Bulu rektörümüz değil!”  sloganlarıyla basın açıklaması yapıp ardından kitlesel bir şekilde Kuzey Kampüs’e yürüdü.

Kuzey Kampüs’te gerçekleşen forumun ardından Güney Kampüs’e tekrardan yürüyen öğrenciler karşılarında istibdadın polisini kapının önüne barikat kurmuş hâlde buldu. Daha öncesinde Bimeks işçilerinin eylemlerinde patron öğretim görevlisi Vedat Akgiray’ı korumak için barikat kuran polis bu sefer istibdadın atadığı kayyımı korumak için öğrencinin karşısına dikildi. Giriş kapılarına kelepçe vurarak toplu girişe izin vermeyen polis yüzlerce öğrenciye biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı, 3 kişiyi gözaltına aldı. Tüm saldırılara rağmen dağılmayan öğrenciler sık sık “polis dışarı üniversiteler bizimdir!” ve “kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını haykırdı. Öğrencilerin mücadelesi nihayetinde polise geri adım attırdı ve  gözaltı aracına alınan öğrenciler kararlı mücadelenin sonunda karakola götürülmeden serbest bırakıldı. İstibdad rejimi, kitlenin gücüyle gerçekleştiremediği gözaltıları ancak sabah saatlerinde 17 öğrenciyi evlerinden alarak gerçekleştirebildi. Ve bu gözaltılar sırasında öğrenciler Türkiye’de devletin inkâr ettiği çıplak arama dayatması ve gerçeği ile bir kez daha karşı karşıya kaldılar.

Bu baskılar da mücadeleye geri adım attıramadı. Tüm istifa çağrılarına ve en temel demokratik haklara yönelik saldırılara rağmen, öğrenciler gözaltındayken, Melih Bulu adeta polis koruması altında, üniversite kapısına vurulan zincirlerin, kelepçelerin, öğrencilere kurulan barikatların ardında görevi devraldı. Bu kez rektörlük binasının önünde üniversite öğrencileri ile birlikte hocalar, üniversite emekçileri, sırtlarını rektörlük binasına dönerek, Melih Bulu’ya, “Kayyım rektör istemiyoruz” dedi. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”  sloganları, Melih Bulu, kayyım rektör olmakta ısrar ederse onu hiç de kolay günlerin beklemediğini gösteriyor.

Barikatları aşmak için bu Çarşamba Boğaziçi Üniversitesi önüne!

İşçinin emekçinin önüne defalarca barikat kuran istibdad rejimi bu kez Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atamak için öğrencilerinin önüne barikat kurdu. Ancak bu barikatı daha şimdiden mücadelede biraraya gelen öğrenciler, üniversite emekçileri ve hocalar zorluyor. İstibdadın bekçilerine karşı gençlik hürriyetin bekçisi olmak için bugün bir kez daha öne çıkmıştır. Öğrenciler Çarşamba günü bir kez daha kayyım rektörü protesto edeceklerini duyurdular. Şimdi zaman bu çağrıya kulak verip barikatlara bütün gücümüzle yüklenme zamanıdır. Hem Boğaziçi’ne atanan kayyımı devirme hem de hürriyetin yolunu mücadelesini güçlendirme zamanıdır!