Üniversitelerde istibdada karşı hürriyet, kapitalizme karşı sosyalizm kavgasını büyütmeye!

Üniversitelerde istibdada karşı hürriyet, kapitalizme karşı sosyalizm kavgasını büyütmeye!

Üniversitelerde istibdada karşı hürriyet, kapitalizme karşı sosyalizm kavgasını büyütmeye!

Okulların açılmasıyla birlikte binlerce genç, eğitimde eşitsizliğin en ağır şekilde gün yüzüne çıktığı sınava hazırlık dönemini geride bırakarak hayatlarında yeni bir sayfa açtı. Şimdi açılan bu sayfayı memleketin tarihine damga vurmuş nice üniversite mücadeleleri gibi yeni mücadeleler ve zaferlerle doldurmanın, hem kendi geleceğimize hem de emekçi halkın geleceğine sahip çıkmanın vaktidir!

Ekonomik krizin bedelini emekçilerin çocukları ödüyor!

Memleketimiz yıllardır ekonomik krizle boğuşuyor ve krizi yaratan patronlar Mehmet Şimşek’in politikalarıyla birlikte krizin faturasını emekçi halka ödetmenin türlü yollarını arıyor. Haziran ayında DİSK-AR’ın açıkladığı gıda enflasyonu oranı yüzde 70 iken öğrencilerin dışarıdaki fahiş yemek fiyatlarına karşı tek alternatifi olan okul yemekhanelerine yüzde 100’e varan zamlar yapıldı. Zamlanması yetmedi, üniversitelerin çoğu öğünlerin porsiyonlarını da küçülttü. Öğrencilerin bir kısmına verilen KYK bursu ve kredisi neredeyse yemeğe verilen para ile eşitlenmiş durumda. Ocak ayında KYK kredisine yapılacak olan yeni zam her gün yaşadığımız enflasyon karşısında hızla eriyecek. Burs ve krediler dışında ailesinden kısıtlı destek alabilen ya da hiç destek alamayan emekçi çocuklarının değil eğitim görmesi, yaşamını sürdürmesi bile imkansız!

Barınma sorunu çığ gibi büyüyor!

Üniversitelerde yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına haftalar kala KYK yurt ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı. 7 milyon üniversite öğrencisinin bulunduğu ülkemizde KYK yurtlarının toplam 850 bin kişilik kapasitede olması sebebiyle ailesinden ayrı bir şehirde üniversite okuyan yüz binlerce öğrenciye barınma sağlanamıyor. Bu da yetmezmiş gibi koğuş gibi odalarda kalmak zorunda bırakılan öğrenciler yapılan yurt zamlarıyla boğuşuyor. Oysa ülkedeki tüm öğrencilerin nitelikli ve ücretsiz şekilde barınabilmesi için yeterli kaynak mevcuttur. Özel yurtların kamulaştırılması atılacak adımlardan ilkidir. 

Emperyalizmin saldırganlığına karşı gençlik harekete geçmeli!

Bölgemiz Batı Asya’da Siyonist İsrail ve onun hamileri olan Avrupa ve ABD emperyalizmi savaşı gittikçe tırmandırıyor. Bir yıldır Filistin halkına yönelik soykırımı sürdüren İsrail rejimi saldırılarını arttırarak Lübnan, İran ve Yemen halklarına da savaşı taşımayı hedefliyor. Geçtiğimiz aylarda ABD ve Avrupa’daki üniversite öğrencilerinin Filistin halkıyla büyüttüğü dayanışma eylemleri oldukça ses getirmiş ve tüm dünya halklarının kalbinin Filistin’le birlikte attığını göstermişti. Tarihimizde gençliğin emperyalizme karşı mücadelesinin sayısız örneği var. Sadece Türkiye’de değil tüm bölgemizde emperyalistlerin varlığına son vermek için mücadeleyi büyüteceğiz.

Mücadelede yerin Devrimci İşçi Partili Öğrenciler’in yanı olsun!

Bu öğretim dönemine patronların yarattığı ekonomik kriz, istibdadın baskıları ve emperyalist savaş çığırtkanlığıyla birlikte giriyoruz. Bu sorunların altında ezilmemeli, sorunları ortadan kaldırmak için örgütlü bir mücadele vermeliyiz. Üniversitelerimizi burjuvaziye ve onun yarattığı ekonomik krize, krizi unutturmak için kullanacağı faşizme, mezhepçiliğe ve ırkçılığa karşı mücadele edeceğimiz birer kale haline getirmeliyiz.

Tüm gençliği iş, aş, hürriyet için grevler, direnişler yapan işçiler gibi, şehirler arası yolları traktörleriyle kesip eylemler yapan çiftçiler gibi mücadele etmeye çağırıyoruz. Nitelikli ve ücretsiz barınma, beslenme, eğitim hakkı için, hürriyet için ama bunlarla da yetinmeyip memleketin, bölgenin ve tüm dünyanın kurtuluşu için mücadele etmeye çağırıyoruz. Devrim ve sosyalizm kavgasına çağırıyoruz.

Hiç şüphe yok ki geleceğimizin karardığı, hürriyetin abluka altına alındığı, emperyalizmin ve Siyonizmin saldırganlığının arttığı bu dönemden çıkarken biz öğrencilerin mücadelesi çok önemli olacak. Gelin bu mücadelede Devrimci İşçi Partili Öğrenciler’in saflarında omuz omuza verin. Emperyalizmin saldırganlıklarına ve yaydığı savaşa karşı enternasyonalizmi kampüslerimizden yükseltelim. Tüm emekçi halkın üzerine çökmüş olan kapitalizme ve istibdada karşı işçi sınıfıyla birlikte en ön safta mücadele edelim, kampüslerdeki mücadeleleri grev çadırlarıyla buluşturalım!

Devrimci İşçi Partili Öğrenciler
 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.