Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: Krizin faturasını ödemeyeceğiz!

Memlekette ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. Patronların yarattığı krizin faturasını emekçi halka kesmek için bütün araçları kullanan hükümet, üniversitelerde de bu faturayı öğrencilere kesmeye çalışıyor. Üniversitelerde yemek ve yurt ücretlerine ardı ardına gelen zamlar öğrencilerin belini büküyor ve her yıl yüz binlerce öğrenci üniversiteyi bırakıp çalışmaya başlıyor.

Kocaeli Üniversitesi de 2019-2020 öğrenim yılına zamlarla başladı. Dönemin hemen başında Kocaeli’de ulaşıma ve üniversitenin yemek ücretlerine zam geldi. Geçtiğimiz yıllarda yemek ücretlerine zam yapılmasına karşı çok büyük eylemler olmuş ve rektörlük zamları geri çekmek zorunda kalmıştı. Son yıllarda artan soruşturmalar ve disiplin cezaları ile birlikte okuldaki mücadele dinamiklerinin azalmasını fırsat bilen rektörlük yemek ücretini 2,5 liradan 3 liraya, ikinci yemek ücretini ise 2,5 liradan 7,5 liraya çıkarttı. Ayrıca yine bu öğrenim döneminin başında Kredi ve Yurtlar Kurumunun en düşük aylık yurt ücreti 200 liraya yükseldi. Art arda gelen bu zamlar, zaten aldıkları KYK kredisiyle geçinemeyen ve çalışmak zorunda kalan öğrencileri, sigortasız, güvencesiz işlerde çalışmaya mahkûm ediyor.

Üniversite yönetimleri patronlarla el ele verip gençliğe kariyerizm aşılama çabası içinde üniversite salonlarında büyük patronları konuk ediyorlar. Öğrencilere, mezun olduklarında rakiplerine fark atma taktikleri veriyor, kariyerizm masalları anlatıyorlar. Böylesine derin ve toplumsal bir krizin içinde bireysel kurtuluş mümkünmüş gibi gösteriyorlar.

Bu kokuşmuş düzeni başınıza yıkacağız!

Biz biliyoruz ki; ücretsiz eğitim demek, barınmanın, ulaşımın ve beslenmenin de ücetsiz olması demektir. Bize istedikleri kadar kariyerizm masalları anlatsınlar, bizim karnımız bu yalanlara tok! Biz kurtuluşumuzu birbirimizi ezerek kariyer basamaklarını tırmanmakta değil, emekçi halkla omuz omuza vererek bu kokuşmuş kapitalist düzeni yıkmakta görüyoruz!