Koç Üniversitesi Dayanışması üniversite emekçilerinin sağlık ve istihdam hakkını savunuyor

Koç Üniversitesi Dayanışması

Korona virüsü krizinin emekçilerin çalışma ve sağlık hakkını tehdit ettiği işyerlerinden biri de Koç Üniversitesi. Üniversite yönetimi yıllardan beri temizlik ve diğer hizmetleri iki ayrı taşeron şirketine yaptırıyor. 2013’te yeni bir taşeron şirketiyle sözleşme yapılmasından sonra, işçiler yönetim tarafından kapının önüne konmak istenmişti. İşçi-öğrenci-akademisyen dayanışması, bir hafta süren etkili bir grevle bu girişimi boşa çıkarmış, işçilerin tamamını geri döndürmeyi başarmıştı. Bugünlerde Koronavirüs salgını Koç Üniversitesi'nde de kampüsteki işçilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu durum üzerine üniversitenin öğrenci, öğretim elemanı ve işçilerini bir araya getiren Koç Üniversitesi Dayanışması, üniversite emekçilerinin sağlık ve istihdam hakkını savunmak için aşağıdaki talepleri öne çıkaran bir kampanya başlattı. Koç Üniversitesi Dayanışması'nın dilekçe toplayarak rektörlüğe ilettiği talepleri şöyle: 
• İş yükünün azalması sebebiyle, okulun kapalı olduğu dönemde işçilerin ücret ve yan haklarında (yol, yemek, yıllık izin) herhangi bir kesinti yapılmaksızın; işçiler haftalık vardiyalar halinde mesai yapsınlar. Haftalık vardiya sistemi uygulanamıyorsa, mesai 07.30-12.00 saatleri aralığında sınırlandırılsın.
• İş göremeyecek derecede hastalanan işçilere idari izin verilsin.
• Çalışma, mola ve yemekhane alanlarında sosyal mesafe katı bir şekilde uygulansın ve denetlensin
• İşçilere günlük maske, eldiven ve dezenfektan sağlansın.
• İşçileri kampüse taşıyan servis sayısı sosyal mesafeye uygun olarak artırılsın, düzenli dezenfekte edilsin, maske ve eldiven takılması zorunlu kılınsın ve günlük denetimleri yapılsın.
• İşçilerin çalıştığı süre boyunca kampüste asgari ısıtma sağlansın.
• Rektörümüz alınan tedbirleri ve hayata geçirilen uygulamaları üniversite kamuoyu ile paylaşsın.