Zam yağmuru: Erdoğan yine kaşıkla verip kepçeyle aldı!

Zam yağmuru: Erdoğan yine kaşıkla verip kepçeyle aldı!

Resmi Gazete’nin yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre benzin, motorin ve LPG ile bazı akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) %54, %78 ve %189 oranında artırıldı. ÖTV zammıyla birlikte benzin fiyatlarında yaklaşık %7,6, dizel’de %10,3 ve LPG’de %8,5 fiyat artışı gerçekleşti. Akaryakıt fiyatlarına gelen zam tüm sektörlerde maliyetleri arttırarak enflasyon ve hayat pahalılığını da olumsuz şekilde etkileyecek. Sadece bu vergi zammıyla enflasyonda 0,4 puan artış olması bekleniyor.

Eşel mobil “eşek” mobil oldu

İktidar, bir süredir döviz kurundaki artışların akaryakıt fiyatlarına yansımasını ÖTV gelirinden feragat ederek engellemeye çalışıyor, son iki aydır da tavan fiyat uyguluyordu. Ancak 19 Mayıs’ta tavan fiyat uygulaması kalktı, eşel mobil de tabiri caizse “eşek” mobile döndü. Tüm fatura bir anda fahiş zamlarla emekçi halka kesildi.

Esnafa hibenin kaynağı zam

Erdoğan ÖTV zammı kararnamesiyle birkaç gün önce esnafa verdiği hibe desteğinin faturasını da tüm emekçi halka kesmiş oldu. Esnafa “bir defaya mahsus” verilen 3 bin-5 bin liralık desteğe karşılık ÖTV zammının tüm ekonomiye yayılan etkisi, her gün emekçi halkın bütçesini kemirecek. İktidarın halka verdiğini iddia ettiği desteğin önemli bir kısmı krediyle halkın borçlandırılmasıyla ya da İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanmasıyla gerçekleştirildi. Bir de Erdoğan’ın verdiği IBAN numarasına yollanan paralar var.  Her durumda Erdoğan halka kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldı.

Destek enerji şirketlerine fatura halka

Bunun en çarpıcı örneklerinden biri ise geçtiğimiz günlerde elektrik harcamaları istatistiklerinin yayınlanmasıyla ortaya çıktı. “Tam kapanma” kararının uygulandığı 29 Nisan-17 Mayıs arasında hane halkının elektrik tüketiminin geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 arttığı açıklandı. Kapanma döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılara bir de elektrik faturası eklenecek. Ancak bu faturaya sadece artan elektrik tüketimi değil daha önce elektrik şirketlerine “pandemi dolayısıyla talebin düşmesi gerekçesiyle” verilen ve faturalara yansıtılacağı açıklanan 3 milyar liralık “destek” de yansıyacak.  

AKP’nin “eşek” mobiline karşı ücretlerde eşel mobil!

Görüldüğü vergilerin artmasıyla vatandaştan toplanan paralar kamu hizmetlerine ya da emekçi halkın desteklenmesine değil şirketlerin ihya edilmesine harcanıyor. Hayat pahalılığı karşısında alım gücünün günbegün azalması da cabası. Akaryakıt fiyatlarındaki eşel mobili bu iktidar çözüm olarak sunmuştu. Ancak serbest piyasaya dokunmamak için vergiden feragat etmenin faturasının eninde sonunda halka çıkacağı belliydi. Nitekim neticede yine sermaye kazandı. İktidarın eşek mobiline karşı gerçek çözüm ücretlerde eşel mobildir. Yani tüm ücretlere 6 aylık ya da yıllık değil en az her ay “gerçek” enflasyonu oranında otomatik zam yapılmalıdır. Gerçek enflasyon sendikaların ve tüketici örgütlerinin içinde yer aldığı “fiyat denetim komiteleri” tarafından belirlenmelidir.